Odštartoval siedmy ročník pohára Lineas /03.10.2015 18:00

3. októbra odštartoval už siedmy ročník pohára Lineas. Do otváracieho turnaja sa prihlásilo 22 hráčov, no na škodu športu sa dvaja hráči po nasadení do skupín odhlásili (Kun a Tencer). Hráči boli nasadení do šesťčlenných nasadzovacích košov, z ktorých ich algoritmus na serveri snooker.sk náhodným poradím rozdelil do skupín. Finálna dvadsiatka hráčov sa rozdelila do piatich skupín po štyroch, bojujúcich o päť priamych štvrťfinálových miest pre víťazov skupín a tri doplňujúce druhé miesta. Základné skupiny sa tradične odohrávajú v spolupráci s košickým klubom.

V domácom prostredí sa v troch skupinách predstavili okrem iných aj hráči šestnástky, Křemen, Varga, Fara, Richter a Dolgoš, v Košických zas Bučko, Kepšta, Košč a Vrljičak. Prešovské skupiny prebiehali hladko a s časovou rezervou, priamy postup si vybojovali Varga, ktorý sa blysol pekným 40 bodovým nábehom, Křemen a Šeminský, všetci traja menovaní stratili po jednom frame. Košické skupiny zaznamenali jednoznačný postup v podaní Bučka, ktorý zahral 34 bodový a pár 20+ nábehov. Skupina C zaznamenala nepríjemnú situáciu, Vrljičak bol na základe opakovaných disciplinárnych prehreškov organizátormi sankcionovaný kontumáciou dvoch zápasov, v ktorých po predošlom upozornení nesplnil povinnosti hráča po zápase. Na základe toho sa na prvé miesto posunul Kepšta. V boji o zvyšné postupové miesta sa na úkor vyššie nasadeného Joža Richtera do nedeľňajších bojov prebojoval Maťko Oriňák, Miloš Fara postúpil cez Mira Hrubča a posledné postupové miesto získal vďaka problémom v košickej C skupine Peter Košč.

Z výsledkov základných skupín bol vytvorený rebríček 1.- 8., následne boli hráči priradení do svojej časti pavúka nasledovne - (1:8) : (4:5) - (6:3) : (7:2).

(1) Matúš Bučko si vo štvrťfinále poradil s (8) Petrom Koščom 3:0, v zápase zahral 24, 28 a 34 bodový nábeh. Matúš čakal do semifinále na víťaza zápasu (4) Maroša Šeminského s (5) Mariánom Kepštom, víťazne z neho vyšiel v pomere 1:3 Marián Kepšta. V treťom štvrťfinále sa stretli dvaja domáci hráči, mladá nádej (6) Martin Oriňák a niekdajšia slovenská jednotka (3) Pavol Křemen, herné skúsenosti zavážili a na svojho semifinálového súpera čakal Paľo po výhre 0:3 s nábehmi 25 a 31 bodov. Ako býva zvykom, aspoň jeden zápas neprebieha hladko. V tomto turnaji to bol opäť (7) Miloš Fara a garde mu robil (2) Peter Varga, zohrali zápas na plný počet framov. Peter vyhrával 2:0 a nebol ďaleko od postupu, no po sérii troch víťazných framov sa do semifinále prebojoval Miloš.

Semifinálová účasť kopírovala predošlý turnaj BigBang: Bučko, Křemen, Kepšta a Fara, prví dvaja menovaní si súperov oproti BigBang len prehodili, Bučko vs. Kepšta a Křemen vs. Fara. V týchto zápasoch sa neudiala žiadna dráma, do finále postúpil Bučko so skóre 3:1 a Křemen so skóre 3:0.

V priebehu turnaja obaja finalisti, Matúš aj Paľo, stratili len po jednom frame, Paľo zahral 8 a Matúš 7 nábehov 20+. Po predošlej finálovej porážke šiel Matúš proti Paľovi adekvátne motivovaný. Zápas mal však až nečakane hladký priebeh, dramatickú koncovku zaznamenal len posledný, štvrtý frame. Zápas sa ukončil čiernou v dohrávke, potopil ju Matúš, vo frame zvíťazil rozdielom dvoch bodov a celé finále v pomere 4:0.

Gratulujeme!

Späť