2014 European Under 21’s Snooker Championship /19.03.2014 00:39

V Rumunskom hlavnom meste Bukurešť sa od 19. do 23. marca 2014 odohrávajú Majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov. Druhý rokom má na turnaji zastúpenie aj Slovensko. Patrik Sedlák, 17 ročný talentovaný Trenčan, zbiera prvé skúsenosti na medzinárodnej scéne. Po minuloročnej účasti Jakuba Koniara a Balázsa Kolesa je Patrik prvým snookristom, ktorý repreznetuje Slovensko. 

Turnaja sa účastní rekordných 97 hráčov z 27 európskych krajín. Organizátori rozdelili hráčov do jednej sedemčlennej a 15ti šešť členných skupín. Každý si tak zahrá aspoň 5 zápasov na Best of 5, rozdelených do 3 hracích dní. Do vyraďovacej časti turnaja postupujú 64 hráčov, teda prví štyria z každej skupiny. Na 16 stoloch sa tak počas turnaja odohrá vyše 500 zápasov.

Utorok 18. marca

Turnaj sa oficiálne začal o 10:00 stretnutím organizátorov, všetkých hráčov a rozhodcov, kde zástupcovia Rumunskej snookrovej federácie a EBSA privítali hráčov a poďakovali sponzorom a dobrovoľníkom za pomoc pri organizácii tak veľkého podujatia. Veľká vďaka za podporou patrí aj riaditelovi hotelu Caro, v ktorom turnaj prebieha a hráči sú ubytovaní.

Patrik mal naplánovaný 1. zápas na 15:00 na stole č. 15. Obidvaja aktéri čakali, kým sa na stole nedohrajú predošlé zápasy. Napokon svoj prvý turnajový rozstrel zahral Patrik až o 16:30. Hneď v prvom zápase bol Paťovým súperom papierovo silnejší Škót Joseph McLaren. Prvú guľu ale potopil Patrik - dlhá červená s nahrávkou na čiernu o krátky mantinel ukázala, že sa Patrik favorita nezľakol a verí si. K neistote a nervozite Josepha prispelo aj to, že krátko po začiatku frejmu spravil foul pri hre na čiernu guľu - pri tempovaní sa dotkol košelov červených gulí. Paťo následne zahral červenú a čiernu, neskor pridal ďalší 13-bodový nábeh a viedol vo už o vyše 20 bodov. Škót ale nezložil zbrane a 30-bodovým nábehom sa dostal do vedenia. Patrik sa ešte dostal na “dostrel”, keď poslednú červená skombinoval s hnedou a pridal aj žltú. Joseph ale spresnil aj hru na istotu - schoval bielu za modrú a Patrik oblúčikom síce zelenú trafil, no nechal ju v pozícii na potápanie. Škót potopil zelenú, hnedú a modrú a Paťo tak potreboval foul súpera na získanie prvého frejmu. Joseph ale ukázal, že je skúseným hráčom a ružovú prihrával ku kapsám tak, že ju nakoniec Patrik pri pokusu o je vyrazenie potopil a 1. frame prehral 39:52. V druhome frejme Joseph spresnil svoju hru a nedal Paťovi vela šancí na potápanie. Frame sa skončil za menej ako 20 minút so skórem 8:52. Tretí frejm viac pripomínal začiatok zápasu. Joseph poľevil na koncentrácii a dával Patrikovi viaceré príležitosti, ktoré Patrik trestal. Škót napokon nedopustil prekvapenia vyhraj aj 3. frame v pomeru 57:50. Aj keď Paťo prehral 0:3, predviedol sa peknou, útočnou a pozitívne naladenou hrou.

Na turnaj padli už aj prvé dva “Century Breaks”. Rhys Clark sa predviedol 105 bodovým  a Oliver Lines 104 bodovým nábehom!.

Streda 19. marca

Na druhý turnajový deň mal Patrik naplánované 2 zápasy. Ráno o 10:00 sa na stole číslo 11 stretol s najväčším favoritom na víťazstvo v skupine, a zápas podľa toho aj vyzeral. Ír Ryan Cronin vstúpil do zápasu 60 bodovým nábehom a v priebehu 15 minút viedol 1:0. Druhý frame Ryan predviedol nábehy 20, 25 a 20 a hladko vyhral 71:1. Za stavu 2:0 sa išlo do tretieho frejmu, ktorý už bol o niečo vyrovnanejší. Patrik dokonca chvíľu viedol 25:20, no potoponou bielou dal Írovi šancu otočiť skóre. Ani Ryan sa však nevyvaroval chyby a po 14ti bodoch aj on potopil bielu. Za stavu 29:38 a 35 bodoch na stole obidvaja hráči hrali tak, aby nespravili chybu. Ír napokon zúročil svoje skúsenosti, potopil žltú, následne aj zelenú a po krátkej chvíli, kedy sa hralo na istoty aj zvyšné gule na stole a pripísal si víťazstvo 3:0.

Druhý zápas hral Patrik o 16:00 na stole číslo 13. Jeho súperom bol 14 ročný Rumun Matei Rosca. Obidvaja hráči si uvedomovali, že tento zápas je klúčový pre možný postup do vyraďovacej časti turnaja, teda medzi 64 najlepších hráčov. Na postup je potreba umiestniť sa do 4. miesta v skupinovej tabuľke. Zápas napokon lepšie zvládol Patrik, zahral viacero menších nábehov a v pravý čas aj zopár vydarených snookrov. Z tých Rumun len ťažko unikal a aj to prispelo k jeho nepokoji a chybám. Patrik nakoniec po frejmoch 77:53, 64:35 a 49:30 vyhral 3:0. Paťo po zápase neskrýval radosť, veď vyhral prvý zápas na “Európe” a udržal si šancu na postup zo skupín do Playoff. Blahoželáme!

Dnes sa na turnaj začalo dariť aj českej výprave - 19 ročný Tomáš Kubíček zahral Break 51 a vyhral obidva svoje dnešné zápasy a s veľkou pravdepodobnosťou si zaistil postup do vyraďovacej časti turnaja. Najväčší talent českého snookru, 13 ročný Aleš Herout, takisto vyhral svoj 1. zápas na “Európe” - drama vyvrcholilo až v poslednom frejme na ružovej guli, ktorú Aleš potopil a vyhral tak nad domácim Tudorom Popescu 3:2. V ťažkej skupine, ktorej dominujú Velšan Jamie Clark a Ír David Cassidy si tak rovnako udržal šancu na postupové 4. miesto. V zajtrajšom duele s Beloruskou Yanou Shut bude papierovým favoritom!

Na šampionáte sa dnes konalo aj veľké prekvapenie. 17 ročný Brian Cini z Malty dnes dokázal porazit Angličana Sandersena Lama 3:0 a to aj vďaka nábehom 59 a 66. Malťana skôr nedokázal poraziť ani Angličan Ed Topham a tak Brian vedie G skupinu. Dnes sa zvýšila hranica aj najvyššieho nábehu. 120 bodov zahral Duane Jones z Walesu.

Štvrtok, 20. marca

Posledný deň skupinových zápasov. Po dnešnom dni v turnaji skončí 33 hráčov a ďalej pôjde 64-ka tých najlepších. Patrik hral od 10:00 na stole číslo 12 zápas o postup. Postavil sa proti nemu 16 ročný Švéd Belan Sharif. Paťo začal zápas výborne - dostal sa do vedenia 24:6, no pri pokuse rozbiť balík o modrú nechal súperovi pozíciu. Švéd ale dokázal potrestať chybu iba osembodovým nábehom. Po niekoľkých istotách a “jednobodových” nábehoch Belan zahral 15 bodový nábeh. Neskôr pridal aj zelenú a hnedú z dohrávky a modrá rozhodla, že otočil a 1. frame vyhral pomerom 45:32. Druhý frejm sa začal niekoľkými pokusmi o dlhé potopenie od obidvoch aktérov. Do vedenia sa dostal Patrik 16 bodových nábehom, ktorý však musel ukončiť istotou - na extrémne rýchlych plátnach dnes Patrikovi “přejíždeli” nahrávky.  Nakoniec si však Patrik udržal náskok a dohrávkou od zelenej po rúžovú potvrdil zisk 2. framu pomerom 54:33. Tretí frame patril jednoznačne Švédovi, ktorý v ňom Patrika prehral 52:15. Vo štvrom frame už išlo do tuhého. Ak chcel Patrik pomýšľať na postup, musel tento a nasledujúci frame vyhrať. Patrik ceý frame doťahoval a ku koncu sa mu podarilo aj nakloniť skóre v svoj prospech. Švéd potopením dlhej modrej cez celý stôl upravil skóre na 47:46 v svoj prospech a išlo sa na istoty na ružovej. Kedže čierna bola nachystaná v kapse, platilo že kto potopí rúžovú, vyhrál frame. Tú sa napokon podarilo potopiť Švédovi a víťazstvom 3:1 si zaistil 4. miesto v skupine a postup do 64-ky.

Druhý zápas hral Patrik na rovnakom stole od 16:00. 16 ročný Nemec Simon Lichtenberg mal už postup istý a v raných zápasoch dokázal poraziť aj Ryana Cronina. Simon nastúpil do zápasu sústredene a hneď na začiatku predviedol 17 bodový nábeh ktorý skončil na “vyklepanej” čiernej.  Paťo nedokázal chybu potrestať a tak Nemec mohol rýchlo nazbierať na svoje konto ďalších 20 bodov a víťazstvo v 1. framu potvrdil 37 bodovým nábehom. Druhý frame mal podobný priebeh - Simon 15 bodovým a neskôr 34 bodovým nábehom rýchlo získal rozhodujúci náskok. Na predposlednej červenej sa Patrik ukázal ako správny gentleman, keď sám poukázal na faul ktorý spravil pri potápanie tažkej dlhej červenej. Posledný frame Simon rozhodol krásnym 51bodovým nábehom a zaistil si tak výbornú východziu pozíciu do zajtrajšej vyraďovacej časti.

Paťo nakoniec skončil s jednou výhrou na 5. nepostupovom mieste v Q skupine. Verím, že Patrik nazbieral na šampionáte cenné skúsenosti, už ľen vidieť hrať hráčov ako Darryl Hill, Rhys Clark, Jamie Clark aľebo Shachar Ruberg z blízka je v podstate rovnaké ako pozerať snooker na Eurosporte - len s tým rozdielom, že ste toho všetkého súčasťou.

Na turnaji nepostúpil do 64-ky ani Aleš Herout - v poslednom dueli skupiny podľahol 16 ročnej Yane Shut 2:3. Pomaly a defenzívne hrajúca Beloruska si dokázala pohrať s nervami aj starších hráčov. Aleš sa snažil hrať aktívne a potápaním rozhodnúť zápas, no nedokázal vyše 3 hodiny vzdorovať taktike “červená-farebná-istota.” Jediným českým zástupcom v 64-ke je tak 19 ročný Tomáš Kubíček.

Späť