EST T3 vyhral Balázs Köles /08.04.2014 11:44

24 hráčov počas víkendu 6. - 7. apríla 2014 bojovalo o posledné body do celoslovenského rebríčku pred najprestížnejšom turnajom sezóny - Majstrovstvami Slovenska v Snookri. V šiestich štvorčlenných skupinách hrali hráči zápasy na Best of 3 o 16 postupových miesto do vyraďovacej časti turnaja. 

A skupinu ovládol s tromi výhrami Miro Šedo. Zvyšní hráči vyhrali po jednom zápase a tak o poradí v skupine rozhodoval až vzájomný zápas medzi Tomášom Záňom a Mirom Matovičom. Rovnako v B skupine dominoval Danijel Vranješ. V poradí druhý skončil s jednou prehrou Vlado Tencer. Ako “nôž maslom” prešiel cez skupinové zápasy 17 ročný Patrik Sedlák. Patrik v poslednej dobe zlepšil potápanie a pozičnú hru a tak mu súperom nebola ani aktuálna 5-tka v Rankingu Adam Horáček. D skupinu vyhral Daniel Urban, no prekvapenie sa zrodilo už v prvých zápasoch. 13-ročný talentovaný Kevin Čižmarovič najskôr dokázal poraziť Petra Košča hladko 2:0 a neskôr si poradil aj s Igorom Jancurom, nad ktorých vyhral 2:1. Svojho trénera - Dana Urbana - však poraziť nedokázal a skončil tak na 2. mieste v skupine. Na čele E skupiny sa usadili s dvomi výhrami Igor Zuzčák a Vlado Mikula. Forma a koncentrácia počas víkendu “opustila” Petra Kopeckého, ktorý po prehre s Ferom Stribrnským skončil na poslednom mieste. Skupina F mala jasného favorita - Balázs Köles hneď v prvom zápase proti Petrovi Vargovi nahral nábehy 23 a 54 a vyhral hladko 2:0. V druhom zápase pridal nábehy 38, 23 a 21, no aj tak nedokázal dotiahnuť zápas proti Borisovi Tetřevovi do víťazného konca. V tom sa rozhodovalo za stavu 1:1 na poslednej čiernej, ktorú Balázs “vyklepal”, no neustrážil bielu guľu a  po faule tak Boris vyhral 2:1. V ďalších zápasoch vyhral nad Borisom Peter Varga a zaistil si tak 2. miesto v skupine. Boris nakoniec skončil tretí pred posledným Matejom Malicherom.

Do vyraďovacej časti postupovali prví dvaja hráči z každej skupiny a 4 najlepší hráči z tretích miest. 1. kolo Play off sa odohralo už v sobotu večer. V prvom zápase proti sebe nastúpili Miro Šedo a Braňo Kružel. Miro zahral v každom z piatich frejmov nábeh 20+ a v treťom dokonca najvyšší nábeh turnaja 62, ale Braňo dokázal vzdorovať a potápať dôležité gule, no nakoniec Mirovi podľahol 2:3. S výnimkou 1. frejmu nemal dobre hrajúci Patrik Sedlák s Mirom Matovičom väčšie problémy a postúpil do štvrťfinále s výhrou 3:0. Balázs Köles nedopustil ďalšie prekvapenie a poradil si s Kevinom Čižmarovičom hladko 3:0, no 13-ročný Kevin odchádzal z turnaja s úsmevom na tvári - radoval sa z postupu medzi najlepšiu 16-tku. Danijel Vranješ je dlhodobo kvalitný hráč a tak Tomáša Záňa porazil hladko 3:0. Tomáš sa po zápase vyjadril, že po celom dni mu už dochádzali sily na to aby dobre hrajúcemu Danijelovi vzdoroval. Igor Jancura oplatil skupinovú prehru Danovi Urbanovi. Igor, ktorý nebol počas turnaja zdravotne úplne v poriadku, vyhral aj vďaka 22 bodovému nábehu 3:0. Rovnako Boris Tetřev mal čo oplácať Vladovi Mikulovi. Po poslednom ligovom turnaji, kde vyhral Vlado Mikula si tentoraz pripísal výhru Boris. V poslednom zápase zdolal Igor Zuzčák Petra Vargu hladko 3:0.

V nedeľu bolo na programe štvrťfinále. Najrýchlejšie odohrali svoj zápas Patrik Sedlák a Adam Horáček. Patrik dokázal Adama poraziť druhý krát v turnaji a postúpil do semifinále po výsledku 3:0. Balázs Köles po prvom prehratom frejme s Igorom Jancurom “zapnul” a vďaka štyrom nábehom na 20 bodov otočil zápas na 3:1. Miro Šedo hrá dlhodobo kvalitný snooker, no v poslednej dobe sa mu darí čo raz viac. Celkový víťaz ligového ročníku 2013/14 dokázal zdolať Borisa Tetřeva. Skóre 3:0 napovedá jednoznačnému priebehu zápasu, v skutočnosti ale išlo o 3 vyrovnané frejmy, ktoré sa rozhodovali vždy až ružovej alebo čiernej. Danijel Vranješ a Igor Zuzčák boli ostatné roky tréningovými partnermi a tak svoju hru poznajú celkom dobre. Daniel si postup do semifinále zaistil víťazstvom 3:1.

Semifinále tak hrali Miro Šedo v Balázs Köles a Danijel Vranješ v Patrik Sedlák. Miro začal zápas proti Balázsovi dobre, v 1. frejme zahral 23 bodový nábeh, no Balázs dokázal frejm získať v svoj prospech. Druhý frame končil na černej guli a Miro vyrovnal na 1:1. Ďalej Balázs dokázal skórovať aj vďaka 23-ke viedol 2:1. Miro ale nezložil zbrane a zrovnal na 2:2 pomerne jednoznačným výsledkom 66:27. Piaty rozhodujúci frame nakoniec získal Balázs pomerom 55:22. Druhé semifinále malo jednoznačnejší výsledok, no nie tak jednoznačný priebeh. Danijel Vranješ dokázal v každom frejme zahrať “dvadsiatku,” no aj tak boli frejmy vyrovnanejšie ako by sa zdalo. Patrik ale nedokázal opäť poraziť bývalú slovenskú jednotku a tak sa z postupu do finále radoval Danijel.

Vo finále sa proti sebe postavili Danijel a Balász. Druhý menovaný po výhre 4:0 získal pohár víťaza a 3500 bodov do Rankingu. Za zmienku stojí 2. frame, kedy Danijel dokázal zahrať 24 bodový nábeh a Balázs 22. Po potopenej žltej z dohrávky viedol Danijel 59:54. Balász ale dohral stôl na jeden nábeh a nedal Danovi šancu pomýšľať na zisk tohto frejmu. Danijel hral počas celého turnaja výborne, no Balázs je kvalitný poolista a aj keď jeho hra nie je najkrajšia na pohľad, dôležité je že funguje a potápa gule.

Po poslednom turnaji pred Majstrovstvami je tak známa 15 hráčov, ktorá sa pripojí k aktuálnemu majstrovi a bude nasadená do priamo do hlavnej časti turnaja. Postupom do štvrťfinále si pozíciu 14. hráča v Rankingu vybojoval Igor Jancura, ktorý aj cez zdravotné problémy zvládol dôležitý osemfinálový zápas a pripísal si potrebné body do Rankingu.

Späť