European Snooker Championship U21 → Malta 2015 /21.03.2015 12:00

DEŇ 1 - SOBOTA 21.3.

Juniorský šampionát už od začiatku trocha postihli štrajky leteckých spoločností Lufthansa a Air Italia. Organizátori tak hneď prvý deň museli riešiť hráčov, ktorí sa do letoviska Qawra na Malte nedostali. Dnes ráno ešte stále chýbalo 15 hráčov. Niektorí našli iný let, niektorí museli svoju účast na turnaji zrušiť. Naša výprava sa dostala na Maltu v poriadku, už včera - zhruba dvojhodinový let z viedenského letiska prebehol bez problémov. 

Ráno od 10:00 bol naplánovaný uvítací ceremoniál, na ktorom všetci hráči dostali malý darček a chvíľku na to aj rozpis zápasov. Kevin nastúpi o 13:00 na stol 7, kde sa hneď na začiatok turnaja stretne s favoritom skupiny Shacharom Rubergom z Izraela. Patrik si na svoj 1. zápas počká do 16:00. Na televíznom stole si proti domácemu hráčovi o 13:00 zahrá svoj prvý zápas Aleš Herout z Česka.

Kevin nemal proti Shacharovi takmer žiadne šance. Skúsený Izraelčan si postrážil zápas a po nábehoch 88c, 34, 33, 31, 30 s úspešnosťou potápania na hranici 90% vyhral hladko 3:0. Druhý zápas sa Kevinovi darilo o trochu lepšie. Aj keď Spasian Spasov vyhrával už 2:0, tretí frame sa Kevin nevzdal a získal ho. Zápas síce skončil nakoniec 3:1 pre Bulhara no Kevin uhral svoj prvý reprezentačný frame.

Patrik hral iba 1 zápas. Postavil sa proti nemu Umut Dikme, nasadený ako 3. v skupine (Patrik je nasadený 4.). A bolo sa na čo pozerať. 1. frame získal Patrik, v druhom zasa viedol Umut. Patrik už potreboval na zisk 2. frame 2 snookre na rúžovej - nakoniec ich získal, no vyklepal čiernu a namiesto 2:0 bolo 1:1. Ďalší frame získal Umut 46 bodovým nábehom na svoje konto. Patrik sa ale nevzdal a srovnal na 2:2. Rozhodujúci frame mal lepšie rozohraný Umut, no chyba pri farebnej dohrávke na hnedej ho stála frame a zápas. Patrik dohral stol, získal frame aj celý zápas 3:2. 
Umut Dikme: Nábehy 46, 33, 24, 24, 23, 22, Potápanie 75%
Patrik Sedlák: Nábehy 26, 22, 21, Potápanie 73%

DEŇ 2 - NEDEĽA 22.3.

O 11:30 nastúpil Patrik proti Welšanovi Tylerovi Reesovi, a v zápase se bolo na co pozerať. Skúsená poľská rozhodkyňa Wiktoria Jedruzsek sa mohla cítiť ako medzi profíkmi na PTC v Gdyni.  Tyler v zápase vždy doťahoval, po prvom oťukávacom frame, ktorý získal Patrik, musel Tyler z vrecka vytiahnut 52 bodový nábeh. Patrik mu kontroloval 50-kou v treťom frame a bolo 2:1. Na 2:2 zahral Tyler 40ku a išlo sa do decideru. Tam Rees zahral 37 a 14 bodové nábehy a pak už len kontroloval priebeh framu. Obidvaja hráči si udržali úspešnosť potápania nad 70%, čo je na amatérsku úroveň úžasný výkon. 

Druhý zápas mal Patrik na programe o 16:00. Čakal ho Mateusz Baranowski. Účasť Poliakov na turnaji poznamenali štrajky leteckých spoločností a to, že na Maltu cestovali takmer 3 dni. Kacper Filipiak išiel na svoj prvý zápas rovno z letiska a odohral ho požičaný tágom. Rovnako Mateusz v priebehu zápasu s Patrikom vyskúšal asi 4 tága, no žiadne mu nesadlo a doplatil na to, že jeho tágo bolo v ten deň ešte v Paríži. Nakoniec prehral s Patrikom 1:3.

Kevin hral v neďeľu iba jeden zápas. 13 ročný Rus Mikhail Terekhov ukázal, že má natrénované viac ako Kevin a vyhral 3:0. Kevinovi sa tak šanca na postup po prehre s 5. nasadeným hráčom v skupine začala vzdalovať. Ak by chcel postúpiť, musel by vyhrať obidva pondelkové zápasy.

Deň sme deň ukončili v miestnej reštaurácii La Stella, ktorú každý večer navštívi aj “The Boss” Maxime Cassis (šéf EBSA) alebo hviezda Tony Drago. La Stela asi bude obľúbená kvôli výbornej kuchyni a veľkým porciám. Na kurací kebab, ktorý bol vlastne kurací špíz, museli podla môjho názoru zabiť tak 2 až 3 kurčatá :-)

DEŇ 3 - PONDELOK 23.3.

Chalani nastúpili ku stolom obidvaja od 10-tej hodiny. Kevin hral proti Aaron Myles a nemal veľa šancí. Skúsený Ír, ktorý skončil nakoniec druhý v C skupine si postrážil hladké vítazstvo 3:0. V ďalšom zápase si tak proti Nielu Vincentovi mohol už len užívať hru, cesta do 64 pre neho bola už zavretá. V zápase sa Kevin držal  taktických pokynov a nehral “hlúposti”, ale bohužiaľ úspešnosť potápania na hranici 50% je žalostne málo. Súper skóroval po Kevinových chybách a kontroloval zápas. Kevin tak v šampionáte končí iba s jedných vyhratým framom, zato plný skúseností a motivácie na tréning :-)

Parik v raňajšom zápase nastúpil proti 14 ročnému Jan Jelenicovi. Patrik zdolal Chorvata najtesnejším rozdielom 3:2 a zaistil si tým postup zo skupín do vyraďovacej časti turnaja. Od 14:00 ho čakal Holanďan Tim De Ruyter, s ktorým si to mal Patrik rozdať o 2. miesto v skupine. Patrik ale neustál to, že Tim je poolista (hrá poolovým tágom) a tak potápa gule z každej pozície a zápas prehral 0:3. Poradie v skupine zamotal Poliak Baranowski, ktorému už došlo jeho tágo a tak zápas s Tylerom Reesem vyhral 3:0. Tyler si udržal so 4 výhrami 1. miesto v skupine, no na druhom boli Mateusz Baranowski, Tim Du Ruyter a Patrik s tromi výhrami. Patrik nakoniec skončil na rozdiel vyhratých a prehratých framov na poslednom postupovom mieste.

Pondelkom skončil šampionát aj pre českú výpravu. Tomáš Kubíček s jednou výhrou nepostúpil z piateho miesta a katom Aleše Herouta sa stal Belgičan Dennis Deroose. Ten hneď na úvod šampionátu porazil 3:0 bývalého poľského profesionála Kacpera Filipiaka (nutno dodať, že Kacper prišiel na zápas rovno z letiska a bez svojho tága, ktoré v tej dobe letecká spoločnost KLM posielala asi do Paríža) a v poslednom zápase uhral s maltským “polo profíkom” Bryanom Cinim jeden frame. Aj keď Aleš porazil Deroose 3:0, turnaj je nastavený tak, že prvým kritériom pri rovnosti bodov je rozdiel vyhratých a prehratých framom, a ten mal Belgičan práve o jeden frame s Cinim lepší ako Aleš. 

Naši chalani zakončili deň tréningom na už tradične výborne urobených a rýchlych stoloch Shender, ja som sa pripojil k českej výprave hráčov, trénera a jednej rozhodkyne na večeru v našej obľúbenej reštaurácii La Stella. Eva slávila narodeniny a tak sme si ku kuracím krídlam, rebierkam a špagetám dali aj zopár pív z miestneho pivovaru. Česi to, že nepostúpili zo skupín neberú ako neúspech, pod vedením Tomáša analyzovali hru a zbierali skúsenosti. Nebudúci rok budú o to lepší.

DEŇ 4 - UTOROK 24.3.

Nasadenie do 64-ky Patrikovi prisúdilo ďalšieho Poláka, tentoraz to bol Kamil Zubrzycki. Od 11:30 bojovali chalani na stole 10 o postup do 32-ky. Prvý frame bol zo začiatku plný istôt a rozložení farebných gulí pri mantineloch a v déčku napovedalo, že ani jeden z hráčov nezahrá vyšší nábeh. K čisteniu stola sa dostal prvý Poliak, zahrál síce 9 gulí v nábehu, no len jednu čiernu a zvyšok menej bodovaných farebných a tak sa break zastavil na 22 bodoch. Patrikovi sa ku konci frame podarilo postupne potopiť zelenú, hnedú a pri ďalšej návšteve stola aj zvyšok farebných a “ukradol” Poliakovi tento frame. Druhý frame Zubrzycki zahral 45 nábeh a nedal Patrikovi veľa šancí. Tie, ktoré mal, nedokázal Patrik využiť kvôli horším nahrávkam. Tretí frame bol podobný tomu druhému, Zubrzycki síce zahral len 22 bodový nábeh, no Patrik nemohol nájsť recept na “dobré přívody bílé.” Ten našiel a vo štvrtom framu, kde zahral break 29. Kamil mu ale oplatil krádež z prvého framu, posledné 2 červené kombinoval so zelenou a dostal sa až k frameballu a matchballu na rúžovej. Nahrávka z modrej, ktorá bola u hnedého bodu, ale nevyšla úplne podľa predstáv a Zubrzycki tak s hrabličkami rúžovú nepotopil. To sa mu podarilo až po niekoľkých istotách a zaistil si tak postup do 32-ky.  

Na U21 sme išli s cieľom postúpiť do vyraďovacej časti. Aj keď bol Patrik po prehre v 1. kole playoff sklamaný, myslím že je to preňho úspech. Vlani skončil 5. v skupine a nepostúpil, tento rok sa zlepšil a dokázal postúpiť do skupiny a zahrať “reprezentačnú 50-ku”! Ak to takto pôjde ďalej, o 2 roky si zahrá osemfinále :-) Blahoželáme!

Späť