4. ligový turnaj pre Vlada Mikulu /25.03.2014 09:18

23. a 24. marca bojovalo 24 hráčov o ligovú trofej, umiestnenie v celkovom ligovom poradí a o body do rebríčka pred Majstrovstvami Slovenska 2014. Náročný ligový víkend sa začal v sobotu o deviatej ráno prvý skupinovými zápasmi. Zo skupín si postup hladko vybojovali Pavol Křemen, Miro Šedo, Dano Urban, Peťo Varga a Boris Tetřev. V skupine B sa opakoval súboj mladého talentovaného Patrika Sedláka a bývalej Slovenskej jednotky Danijela Vranješa. Paťo napokon zvíťazil 3:1 a postúpil do vyraďovacej časti turnaja. Zložitá situácia nastala v skupinách D a E, v oboch každý z hráčov získal po jednom víťazstve. O poradí tak rozhodovali body za uhraté frejmy a vzájomné zápasy. Z E skupiny tak postúpil Vlado Mikula. Zo skupiny D, v ktorej posledý zápas sa skončil o tretej hodine ráno, postúpil napokon Adam Horáček.

Ani jeden štvrťfinálový zápas namal jendoznačný výsledok. Vlado Mikula proti Borisovi Tetřevovi získal 1. frame, v druhom Boris zrovnal na 1:1 aj vďaka 22 bodovej dohrávke, 3. frame si pripísal Vlado a vo 4. Boris dorovnal na 2:2. Rozhodujúci 5. frame získal Vlado tesným výsledkom 52:47. Druhé štvrťfinále zo začiatku vyzeralo na hladký postup pre Dana UrbanaPeter Varga ale za stavu 0:2 získal 1. frame. Dano však drámu nepripustil, zvíťazil aj vo 4. frame a postúpil do semifinále po výsledku 3:1  Patrik Sedlák vstúpil do zápasu proti Mirovi Šedo výborne, 1. frame vyhral hladko 41:7. Miro však hral nie len o postup, no zároveň aj o celkové 1. miesto v ligovej súťaži. Ďalšie tri framy sa rozhodovali na farebnej dohrávke, kde dominoval Miro a postúpil po vyrovnanom boji do semifinále (55:39, 45:44, 52:37). V poslednom štvrťfinále proti sebe nastúpili Adam Horáček a Pavol Křemen. Paľo začal lepšie a prvý frame si pripísal pomerom 56:25. Viedol aj v druhom frame, no ten sa napokon podarilo získať Adamovi a bolo vyrovnané. Tretí frame sa rozhodoval až na čiernej guli. Adamovi sa podarilo dohnať Paľov náskok, no potopením tažkej čiernej sa Paľo dostal do vedenia 2:1. Adam, ktorý dohrával posledné skupinové zápasy v nedeľu “nad ránom” už nedokázal nájsť viac síl k vzdoru proti výborne hrajúcemu súperovi a Paľo si tak pripísal posledný frame hladko 49:18. 

Semifinále tak hrali Vlado Mikula proti Danovi Urbanovi. Obidvaja “Karlováci” sa dobre poznajú. Dano získal 1. frame no Vlado nezložil zbrane a tromi framami v rade otočil výsledok na 3:1. Výsledok 3:0 pre Paľa Křemena naznačuje hladký priebeh druhého semifinále. Ve skutočnosti však tak jednoznačný priebeh nemalo. Miro Šedo bojoval doslova do posledných síl a v prých dvoch framoch sa rozhodovalo až na farebnej dohrávke. Posledný frame vyhral Paľo pomerne jasne a postúpil do finále.

Finále, ktoré začínalo pred piatou hodinou, prinieslo niekoľko hodinovú taktickú drámu. Vlado Mikula a Pavol Křemen si na striedačku pripisoval po jednom frame, no Vlado vďaka defenzívnej hre a opakovaniami snookrov vždy o 1 frame viedol a Palo “doťahoval.” Po vyše piatich hodinách tak Vlado dokázal zdolať Paľa 4:3 a odniesol si tak trofej pre víťaza 4. ligového turnaja. Pali ale tiež neodchádzal s prázdnými rukami - popri trofeji za 2. miesto si odnášal aj sošku za najvyšší nábeh v súťaži. Tým bol Break 56 v skupinových zápasoch proti Marcelovi Rusňákovi, ako jediný zahral aj rovnako jediný vyšší break playoff turnaja, 41 bodov.

Po skončení turnaja tak bolo jasné aj ceľlkové poradie ligového ročníku. Miro Šedo pred T4-kou viedol, no o prvenstvo ho mohol pripraviť Dano Urban. Nakoniec si Miro semifinálovou účasťou udržal pred Danom náskok a stal sa tak celkovým víťazom ligového ročníku 2013/14. 

Späť