Jakub KONIAR víťazom prvého turnaja Snooker Ligy 2013/14 /11.11.2013 12:36

Druhý "Novembrový" víkend patril prvému playoff turnaju slovenskej ligovej súťaže. Do turnaja postúpilo 24 hráčov, ktorí spolu súperili v ôsmych trojčlenných skupinách. V základných údajoch regionálnych častí môžme poznamenať, že v jednotlivých skupinách odohralo svoje zápasy 69 hráčov, títo bojovali o 24 postupových miest, skupiny sa odohrali vo všetkých stabilných slovenských kluboch, ku ktorým sa pridala nová snookrová herňa v Poprade.

V Bratislavskom turnaji sa objavila takmer kompletná snookrová špička, chýbal len aktuálny Majster slovenska a v íťaz Masters Jaroslav Polách. Z jednotlivých skupinách nedošlo k vážnejším pochybeniam favorizovaných hráčov, Adam Horáček nepostúpil na úkor skvele hrajúceho Andreja Schwarza a snookrovo zriedka sa vyskytujúci Prešovčan Róbert Vanya vyradil Borisa Tetřeva. Do vyraďovacej časti postúpili bez zaváhania favorizovaný aj Pavol Křemen, Danijel Vranješ, Jakub Koniar, Daniel Urban, Miroslav Šedo a Matúš Bučko.

Vo štvrťfinálových bojoch skončil Křemen, vyradil ho Andrej Schwartz ziskom rozhodujúceho piateho frejmu, týmto skorším vypadnutím Paľo stratil pozíciu slovenskej jednotky. V ďalších súbojoch boli výsledky jednoznačnejšie, zo zápasu Danijela Vranješa s Matúšom Bučkom postúpil do semifinále Dano po víťazstve 3:1, Jakub Koniar nedal šancu Robovi Vanyovi a rovnako 3:0 skončil zápas aj medzi Mirom Šedom a Danom Urbanom.

Semfinálové zápasy Šedo - Schwarz a Vranješ - Koniar začali bezprostredne po ukončení posledného štvrťfinále. Andrej Schwarz už nedokázal po rade ťažkých súperov a zápasov udržať v plnej koncentrácii a po zisku jediného frejmu podľahol skvele hrajúcemu Mirovi Šedovi. Aj v druhom semifinále sa dohralo s rovnakým skóre 3:1, slovenská dvojka Dano Vranješ podľahol dvojnásobnému slovenskému šampiónovi Jakubovi Koniarovi, ktorý v priebehu turnaja zahral tri halfcentury brejky (59, 56, 50) a jedenu 46ku. 

Vo finále sa stretli výborne hrajúci Jakub Koniar s rovnako výborne hrajúcim Mirom Šedom, toto sa prejavilo aj na priebehu samotného zápasu. Prvý frejm vybojoval Miro, druhý Jakub, v rovnakom móde si obaja pripisovali po jednom frejme až do rozhodujúceho siedmeho. Jakub vo finále nezvykne prehrávať a potvrdil to aj v tomto momente, keď ako prvý a zároveň posledný hráč finále získal dva frejmi v rade a v zápase bez vysokých nábehov aj víťazstvo v pomere 4:3.

Jakub dlhodobo predvádza najkrajší snooker s vysokými nábehmi a vyradením Dana Vranješa a po štvrťfinálovom vypadnutí Paľa Křemena sa po turnaji a aktualizácii bodov usadí na špičke rebríčka.

Z prvej časti slovenskej ligy ešte stojí za pripomenutie 71 bodový nábeh Pavla Křemena, ktorý zahral v zápase základnej skupiny s Matejom Hrubčom, a získal tak trofej za najvyšší nábeh turnaja.

Gratulujeme

Späť