Lineas Snooker Masters 2014 /24.02.2014 12:59

Šestnásť hráčov bojovalo počas uplynulého víkendu o titul na tradičnom pozvánkovom Masters turnaji, ktorého organizátorom je prešovský Freeball Snooker Club. Už v poradí 5. ročník Lineas Snooker Masters privítal hráčov z Prešova, Košíc, Rožňavy a Bratislavy. Vôbec po prvýkrát v našom klube bol na turnaj predpísaný dress code A a hralo sa play-off systémom už od prvého kola, cez ktoré sa do štvrťfinále dostali títo hráči.

Nasadená jednotka, Paľo Křemen zdolal na divokú kartu hrajúceho Roba Vanyu tesne 3:2 a v zápase zahral aj krásny 51 bodový nábeh. Ako sa neskôr ukázalo bol aj najvyšším v turnaji. V súboji dvoch košičanov si Miloš Fara poradil s Ferom Dolgošom hladko 3:0. Taktiež výsledkom 3:0 postúpili do štvrťfinále domáci Marcel Rusňák, ktorý postúpil cez Maťa Faška z Rožňavy a bratislavčan Peťo Varga, ktorý vyradil ďalšieho domáceho hráča Maťa Hrubča. Bez väčších problémov prešli do ďalšieho kola po výsledku 3:0 aj bratislavčan Adam Horáček a Majo Kepšta z Košíc. Adam si poradil s Lukášom Liptákom a Majo porazil domáceho Marcela Rešovského. Po dlhšej dobe hrajúci Maroš Šeminský ako nasadená trojka turnaja zdolal vo vyrovnanom zápase Iva Grobauera 3:2 a posledný zápas prvého kola vyhral Ivan Humeník 3:0 kontumačne, keďže jeho súper Miro Hrubčo na duel kvôli zdravotným dôvodom nenastúpil. 

Od 17:00 a 19:00 boli na programe štrvťfinálové zápasy a hralo sa opäť na best of 5. V prvých dvoch štvrťfinálových dueloch musel rozhodnúť až záverečný piaty frejm. Paľo Křemen viedol nad Peťom Vargom už 2:0, no Peťo svojou húževnatou hrou zrovnal stav a bol dokonca veľmi blízko víťazstva. V rozhodujúcom frejme viedol už o 30 bodov, no ani to mu však nestačilo a Paľo aj vďaka 37 bodovému nábehu otočil priebeh a postúpil do semifinále. Marcel Rusňák a Miloš Fara bojovali na vedľajšom stole a jednotlivé frejmy si pripisovali ako na striedačku. Obaja aktéri sa predviedli peknou sústredenou hrou. Po vyše trojhodinovom boji nakoniec zvíťazil domáci Marcel Rusňák. V druhých dvoch štvrťfinále sa zrodili jednoznačnejšie výsledky. Adam Horáček zdolalMaroša Šeminského 3:1. V zápase vyhrával už 2:0, no Maroš potopenou poslednou čiernou guľou v treťom frejme ešte zdramatizoval priebeh zápasu. Štvrtý frejm však už patril Adamovi, v ktorom vyhral rozdielom 40 bodov a postúpil tak do nedeľňajšieho semifinále. Majo Kepšta si poradil s Ivanom Humeníkom hladko 3:0 a nemal s ním žiadne problémy. Určite povzbudený bratislavským víťazstvom spred dvoch týždňov sebavedomo potápal jednu guľu za druhou. Po rýchlom priebehu teda postúpil do semifinále. 

Nedeľňajšie semifinálové dvojice teda tvorili Paľo Křemen – Marcel Rusňák a Adam Horáček – Majo Kepšta. Hralo sa od 10:00 na best of 7. Semifinálový duel dvoch domácich hráčov, Paľa Křemena a Marcela Rusňáka, nebol až taký jednoznačný ako hovorí samotný výsledok 4:0. Marcel sa predviedol v dobrom svetle a o víťazovi jednotlivých frejmov sa rozhodovalo vždy až v koncovke na farebnej dohrávke. Šťastnejší bol po zápase Paľo, ktorý sa tešil z postupu do finále. Druhé semifinále medzi Adamom Horáčkom a Majom Kepštom malo o niečo vyrovnanejší výsledok. V treťom frejme dokázalAdam dočistiť stôl 25 bodovou dohrávkou a viedol 2:1. Majo vyhral v tom nasledujúcom a za stavu 2:2 sa začínalo opäť od začiatku. Nasledujúce dva frejmy však napokon lepšie zvládol bratislavský Adam Horáček, ktorý sa po výsledku 4:2 v krásnom zápase stal druhým finalistom. 

Vo finále hranom na best of 9 sa teda stretli Paľo Křemen a Adam Horáček. Obaja boli zároveň spomedzi všetkých hráčov na turnaji najvyššie postavenými hráčmi v aktuálnom celoslovenskom Rebríčku, čo potvrdili svojimi výkonmi a samotnou účasťou vo finále. Lepšie začal Paľo, hneď v úvodnom frejme zahral 26tku a Adam sa už len ťažko doťahoval. Nasledujúce dva frejmy sa rozhodli až na farebnej dohrávke, v ktorej mal viac šťastia opäť Paľo a bolo 3:0. Kľúčový bol v zápase priebeh posledného frejmu pred 15-minútovou mid-session prestávkou. V ňom viedol Adam pred koncom o 10 bodov, no dal šancuPaľovi na dohranie hnedej, modrej, ružovej a čiernej gule. Paľo nezaváhal a bol blízko celkového triumfu. Piaty frejm priniesol drámu ako hrom. Už sa zdalo, že Adam si na svoje konto pripíše prvý vyhraný frejm. Paľo potreboval dohrať posledných 18-bodov na stole na remízu. Po šťastnej modrej potom potopil aj zvyšné dve gule a šlo sa na prenastavenú čiernu. Žreb vyhral Paľo a nechal tak Adama začínať, ktorý poslal čiernu priamo pred žltú kapsu. Paľo Křemensa nepomýlil a po výsledku 5:0 sa tak stal celkovým víťazom Lineas Snooker Masters pre rok 2014. Člen domáceho klubu tak obhájil titul z minulého roka a jeho meno bude ako piate v poradí zapísané na putovnej trofeji. Srdečne blahoželáme. Všetkým zúčastnením ďakujeme za účasť a už teraz sa tešíme sa ďalšie pokračovania pri tejto fantastickej hre.

zdroj: freeball.sk

Späť