LSC T4... Matúš Bučko katom favoritov! /21.05.2014 17:51

Uplynulý víkend 17. - 18. mája sa v Prešovskom Freeball Snooker Clube stretlo 19 hráčov na záverečnom podujatí série Lineas Snooker Cup 2013/14. Už pred turnajom bolo jasné, že jej celkovým víťazom sa stane domáci Paľo Křemen, ktorý vyhral predchádzajúce tri turnaje. Čakalo sa teda, či niektorý z hráčov už konečne dokáže prelomiť jeho domácu neporazitelnosť. A stalo sa! No poďme pekne poporiadku.

6 domácich hráčov, po 5 bratislavčanov a košičanov, dvaja zo Spišskej a jeden rožňavčan bojovalo v šiestich základných skupinách o postup do nedeľňajšieho play-off. Skupinu A ovládol košičan Matúš Bučko, ktorý v zápase o prvé miesto v skupine nad Paľom Křemenom vyhral na prenastavenej čiernej 2:1. Paľo však aj tak postúpil do play-off. Druhá dopoludňajšia skupina C patrila Majovi Kepštovi, ktorý nedal šancu Petrovi Gregušovi ani Ferovi Dolgošovi a s prehľadol postúpil ďalej. 

Na obed sa rozohrali skupiny D a E. Miloš Fara z Košíc v skupine E potvrdil postavenie v Slovenskom rankingu a splnil papierové predpoklady na postup. Postupne zdolal Maťa Huraia a Joža Richtera. Bratislavčan Peťo Varga síce stratil hneď prvý frame v jeho skupine D, no v ďalších už nezaváhal a takisto postúpil ako víťaz skupiny. Za zmienku stojí postup Tomáša Paradu, ktorý sa vo vyraďovacej fáze predstavil vôbec po prvý krát. 

Poobednajšie skupiny priniesli mnoho nových tvári v prešovskom klube. Bratislavčanov Peťa Košča a Igora Jancuru a Spišiakov Tomáša Ratkovkého a Slavomíra Hrušovského. Víťazmi poobedňajších skupín sa stali bratislavčania Adam Horáček a Igor Jancura a skompletizovali tak osmičku pre play-off. Adam zodal vo svojej skupine Peťa Košča a Marcela Rešovského a Igor postupne Slava HrušovskéhoMira Hrubča a Tomáša Ratkovského. Nasadenie na základe výsledkov v skupinách dalo dohromady tieto dvojice: (1) Adam Horáček – (8) Tomáš Parada, (2) Marián Kepšta – (7) Pavol Křemen, (3) Matúš Bučko – (6) Miloš Fara, (4) Peter Varga – (5) Igor Jancura. 

Od 10:00 na stole číslo jeden bojovali Majo Kepšta a Paľo KřemenMajo začal dobre a ujal sa vedenia 1:0. Paľo sa však v ďalších framoch po súperových chybách chytil, zápas otočil a postúpil do semifinále. Na druhom stole v dueli bratislavčanov Peťa Vargu a Igora Jancuru to bol veľmi tesný zápas. O osude všetkých framov rozhodla až farebná dohrávka. Viac šťastia mal nakoniec Igor a radoval sa z postupu po výsledku 3:1. 

Na pravé poludnie rozohrali svoje zápasy zvyšné dve dvojice. V zápase medzi Adamom Horáčkom a Tomášom Paradom rozhodla jednoznačná skúsenosť. Tomášsíce s Adamom držal krok skoro počas celého zápasu, no školáckym faulom na poslednej čiernej guli, ktorú potreboval dohrať v štvrtom frame, stratil zápas a prehral 3:1. Najvačšiu drámu sme ale videli v poslednom štvrťfinále, ktoré sa hralo aj najdhšie. Až 5 framov muselo rozhodnúť košické derby medzi Matúšom „Guccim“ Bučkom a Milošom FaromMiloš viedol 1-0 aj 2-1, no Matúš svojou rýchlou a húževnatou hrou otočil zápas vo svoj prospech. 

Mohli sa tak začať semifinálové zápasy. V bratislavskom derby Adama Horáčka a Igora Jancuru sme videli súboj častých tréningových partnerov. Obaja hráči sa dobre poznali a bolo to na stole aj vidieť. Adam sa ujal vedenia, no Igor pekným vyčistením farebnej dohrávky v tom druhom zrovnal stav. To však bol pre Igora posledný frame a Adam sa radoval z postupu už do svojho tretieho prešovského finále. Na vedľajšom stole sa už vo svojom druhom vzájomnom dueli na turnaji stretli Matúš Bučko a Paľo KřemenPaľo chcel Matúšovi oplatiť prehru zo skupiny, no nepodarilo sa mu to a po vyše dvoch rokoch a celkovo 12 víťazných turnajoch pri jeho účasti v rade stratil svoju domácu neporaziteľnosť. Matúš postúpil do finále zaslúžene po výsledku 3:1. 

Finále začalo asi s hodinovým oneskorením, ktoré rozhodoval Miro Hrubčo a hralo sa na best of 7. Adam Horáček vs. Matúš Bučko. Vôbec ich prvý vzájomný súťažný duel. Adam začal finále lepšie a ťažkou farebnou dohrávkou otočil prvý frame vo svoj prospech a viedol 1:0. Matúš v tom druhom predviedol lepšiu hru a zrovnal stav finále. Tretí, trošku kontroverzný frame sa dosť naťahoval. Matúš sa snažil vymýšľať jeden snooker za druhým a nazbierať tak body na fauloch. Jedna freebalová situácia bola obzvášť zaujimavá, keď po Adamovom faule, mal Matúš šancu hrať jasnú červenú, no rozhodol sa situáciu prenastaviť. To sa nepáčilo niektorým divákov, ktorí odmenili Matúša za toto gesto piskotom. Frame nakoniec Matúš vyhral, keď v závere dočistil pekných 27 bodov. Štvrtý frame bol asi najrýchlejší zo všetkých.Matúš pekným 33 bodovým nábehom rozhododol o jeho osude a chýbal mu už tak len jeden jediný frame na víťazstvo. Adam už nemal veľa síl na zvrat a v pohode hrajúci Matúš zápas nakoniec dotiahol do víťazneho konca. Po výsledku 4:1 sa tak stal víťazom záverečného turnaja série Lineas Snooker Cup 2013/14. Srdečne blahoželáme.

zdroj: freeball.sk

Späť