Majstrom Slovenska Jakub Koniar /05.05.2014 16:53

Najprestížnejší turnaj sezóny odštartoval kvalifikačnými bojmi o 16 voľných miest v hlavnom pavúku. Do uzávierky sa do súťaže prihlásilo 53 hráčov. Priamy postup mali zabezpečení prví pätnásti hráči rebríčka a úradujúci majster Jaroslav Polach, ktorý bol zároveň nasadená jednotka. 

Kvalifikačné kolo prebiehalo 12. apríla dvadsiatkou zápasov vo dvoch kolách. Usporiadateľ udelil v prípade minuloročného finalistu Milana Klobučníka výnimku pre reprezentáciu Slovenska na poolových ME na Cypre, zápas sa po dohode so súperom odohral v pondelok 14.apríla. 

Novinkou na slovenskom okruhu bol online prenos zápasov zo všetkých šiestich stolov. Túto novinku, ktorá pozostávala z elektronických počítadiel skóre a špeciálne vyvinutej aplikácie pre aktualizovanie skóre na stránkach serveru snooker.sk, organizátori dokončili len šesť hodín pred oficiálnym začiatkom prvých zápasov turnaja.

Po zvládnutí všetkých technických a organizačných úloh bol turnaj odštartovaný o deviatej hodine 3.mája. Online systém fungoval celý turnaj bez zaváhania a 32 hráčov hlavného pavúka mohlo nerušene bojovať o postup do kola bližšie k finále. Do turnaja boli angažovaní skúsení rozhodcovia z ČR, ktorých doplnili naši hráči so skúsenosťami v rozhodovaní na domácich turnajoch, vďakačomu malo všetkých 6 stolov pridelených rozhodcov a hráči sa mohli koncentrovať iba na hru, potápanie a budovanie nábehov.

Hneď v prvom kole sa zrodili niektoré prekvapenia - Marián Kepšta si nedokázal poradiť s výborne hrajúcím Igorom Zuzčákom a podľahol mu 1:3.  Rovnakým výsledkom skončil aj zápas Vlada Mikulu a Braňa Kružela. Druhý menovaný prekvapil favorita a radoval s z postupu do 2. kola. V ostatných zápasoch postupovali favoriti. No aj Tí začali vypadávať, už v druhom kole. Milan Klobučník narazil na Jakuba Koniara, ktorého na predošlých majstrovstvách nepustil do finále, v sobotu však víťazstvo nezopakoval a do štvrťfinále postúpil Jakub, hladko a bez straty framu. Ďalej nepostúpil ani Dano Urban, ktorého vyradil Ľuboš Pindiak. Medzi osmičku tiež postúpili Jaroslav Polach, Igor Zuzčák, Miro Šedo, Adam Horáček, Danijel Vranješ a po poslednom sobotňajšom zápase na plný počet framov cez Igora Jancuru aj Pavol Křemen.

Prvé štvrťfinále odohrali Jaroslav Polach s Igorom Zuzčákom, ďalej síce postúpil favorizovaný Polách so skóre 3:1, no zápas, ako by sa mohlo zdať, vôbec neprebiehal v plnej réžii obhajcu majstrovského titulu. Na druhom stole sa stretli dvojnásobný majster SR a čerstvý vicemajster Európy v poolovej osmičke Jakub Koniar a jednotka slovenského rebríčka Paľo Křemen. Omnoho skúsenejší Jakub nedal Paľovi žiadnu šancu a bez straty framu a peknou rýchlou hrou postúpil do semifinále. Zvyšné dva štvrťfinálové zápasy sa hrali na plný počet frejmov - Adam Horáček síce dokázal z 0:2 proti Danijelovi Vranješovi vyrovnať, no rozhodujúci frame si pripísal Danijel. Ďalej postúpil aj Ľuboš Pindiak, ktorý bol v zápase s Mirom Šedom vždy o jeden frame napred.

Obe semifinále začali pre favoritov nečakane, prvý frame nedostali šancu Jakub ani Jaro. Jakub sa za stavu 0:1 prebudil niekoľkými peknými nábehmi ukončil Danijelovu púť turnajom. Tento zápas môžeme smelo označiť za predčasné finále, obaja hráči predvádzali kvalitnú hru, kde nechýbali nábehy ani taktická hra do istoty. Jaro sa o svoj postup musel zapotiť podstatne viac, no ani on okrem prvého framu žiaden ďalší nestratil a v defenzívnejšie ladenom zápase zvíťazil.

Finále sa teda opäť stalo korisťou poolových a snookrových majstrov posledných rokov. Podstatne veselšie mohol do zápasu vstúpiť Jakub. V turnaji zahral halfcentury (55), päť tridsiatkových nábehov (39, 39, 38, 35 a 30) a mnoho viac menších nábehov (>20). Jaro Polach nezahral žiadne vyššie nábehy, no je jedným z najskúsenejších poolových hráčov, v minulej sezóne získal obe najprestížnejšiesnookrové trofeje, titul majstra Slovenska aj pozvánkový Masters.

Otvárací frame získal Jakub, no už druhý v dramatickej koncovke a dvojbodovým rozdielom Jaro. Tretí a štvrtý boli výsledkom jasnom korisťou Jakuba, čím si vybojoval dvojitý matchball. Po 15 minútovej mid-session sa Jaro pokúšal zmazať Jakubovu výhodu. 5. frame bol v závere dramatický, Jakub si vybudoval vedenie a pred farebnou dohrávkou už Jaro potreboval na zvrat niekoľko snookrov. Jakub už pravdepodobne oslavoval a to, čo Jaro potreboval na zdramatizovanie dostal a stratou súperovej koncentrácie sa ziskom faulov dostal na dostrel. Jaro sa príležitosti chopil, potopil hnedú, modrú aj ružovú guľu a skóre dorovnal. Hru o čiernu nakoniec vyhral aj s malým prispením šťastia Jakub, získal aj posledný potrebný frame a zaslúžene sa stal Majstrom Slovenska presezónu 2013/14.

Späť