Majstrovstvá Slovenska v Snookri 2014 Kvalifikácia /10.04.2014 15:00

V sobotu 12. apríla sa kvalifikačnými zápasmi začali tohtoročné Majstrovstvá Slovenska v Snookri. 36 hráčov bojovalo v dvojkolovej kvalifikácii o 16 postupových miest do  hlavného turnaja.

Hráči boli do kvalifikácie nasadení podľa aktuálneho umiestnenia v celoslovenskom rebríčku. Tí, ktorí sa v ňom nenachádzali boli do turnaja nasadení v poradí, v akom sa prihlásili. Hneď prvé kolo prinieslo zaujímavé zápasy. Roman Michálik si v prvom zápase poradil s Petrom Hrbíkom 3:0. Hráči, ktorí sa stretávali skôr na poolovom stole prišli vyskúšať šťastie aj na zaoblených jamkách. Romanov súper v 2. kole sa po zverejnení žrebu z turnaja odhlásil a tak Roman postúpil do hlavného turnaja, kde na neho čaká Jozef Richter. Ľuboš Pindiak zviedol boj s Tomášom Blaškom z Lavosu - obidvaja hráči sa výborne poznajú z poolových turnajov. Ľuboš za stavu 2:0 nepotopil čiernu na víťazstvo a dal tak šancu Tomášovi sa naštartovať. Ten po treťom frejmu získaj aj štvrtý a zápas išiel do rozhodujúceho framu. Ten už Ľuboš vyhral s prehľadom 60:22 a postúpil do 2. kola. Tam ho čakal Tomáš Záň. Tomáš, ktorý sa vrátil z Prahy, kde absolvoval tréning s P.J. Nolanom, nedokázal “zabudnúť” na všetky novinky ktoré sa o deň skôr učil, a jeho hra preto nebola tak presná ako zvyčajne. Ľuboš si výhrou 3:0 zaistil postup do hlavnej časti turnaja. Súperom mu bude Košičan Miloš Fara. Patrik Horák zo Skalice zatiaľ v 15 rokoch zbiera turnajové skúsenosti. 1. frame proti Danielovi Sališovi dokázal vyhrať, no Daniel sa vo zvyšných troch viac koncentroval a otočil zápas na 3:1. Dana v 2. kole čakal Prešovčan Matej Hrubčo. Maťo po prehre 1:3 neskrýval sklamanie, veľa faulov ho pripravilo o možnosť uhrať lepší výsledok. Na Daniela tak v 32-ke čaká Peter Kopecký. Dramatický bol zápas Marcel Konárik vs Andrej Burdel. Andrej si pomerne hladko vybudoval náskok 2:0 no v 3. rozhodovalo až na čiernej. Tu Andrej nepopil a Marcel toho dokázal využiť a znížit na 1:2. 4. frame sa takisto rozhodoval až na rúžovej a opäť si ho pripísal Marcel. V posledom framu ale Andrej dokázal potopiť ťažké gule a vyhral ho hladko 81:29. V druhom kole sa tak Andrej stretol s Vladom Tencerom. Andrej posilnený výhrou v predošlom zápase nedal Vladovi veľa šancí a vyhral hladko 3:0. V poslednom zápase 1. kola Juraj Mihálik zvíťazil na Matúšom Petráškom 3:1. Jurajovu cestu do hlavného turnaja však zastavil v 2. kole Patrik Sedlák. Paťo opäť potvrdil zlepšujúc sa formu a z nepriaznivého stavu 0:1 otočil na 3:1.

Hráči, ktorí boli nasadení priamo do 2. kola hrali o jeden zápas menej. Lukáš Kováč aj po dlhšie prestávke na štúdium nedopustil prekvapenie a porazil mladého Kevina Čižmaroviča 3:0. Kevin sa s prehrou vyrovnal veľmi dobre, veď Lukáš je bývalý poolový extraligista a jeden z najkvalitnejších hráčov na Slovensku. Navyše Kevin v svojich 13ti rokoch má ešte celú “kariéru” pred sebou a verím, že jeho víťazstvá prídu skôr ako by sme to čakali. Matej Malicher si v ďalšom zápase dokázal poradiť s Hankou Mengerovou. Jediná žena v turnaji tak ani tento rok bohužiaľ nepostúpila  do hlavnej súťaže. Peter Ďureček hladko zdolal Borisa Markotána, ktorý bol ostatný mesiac mimo Bratislavu a nemal tak možnosť trénovať. O prekvapenie sa postaral Peter Ferko. S Mirom Matovičom hral vyrovnaný zápas, ktorý nakoniec dotiahol do úspešného konca a vyhral 3:1. Na Peťa čaká v hlavnom turnaji Peter Varga. Zápas Petra Longauera a Lukáša Harsu mal aj divácku kulisu - Lukášova priateľka a rodina ale museli po zápase gratulovať Peťovi, ktorý vyhral 3:0. Peter Košč sa stretol v 2. kole s Romanom Dugovičom. Roman je kvalitný poolista a taktickou hrou dokázal zlomiť Petrov odpor. Maťo Faško z Rožňavy dokázal zúročit zmeny a tréning, na ktorých v ostatných mesiacoch pracuje a zvíťazil nad Ferkom Stribrnským 3:1. Rovnakým skóre postúpil aj Braňo Kružel, ktorý zdola Toma Paradu z Rožňavy. Zápasom medzi Jankom Málkom a Igorom Zuzčákom končil sobotňajší program kvalifikácie. Janko po prehre 0:3 odchádzal s úsmevom. Veď v 72 rokoch dokázal v prvom frejmu držať s Igorom krok až po rúžovú guľu z farebnej dohrávky! Posledný zápas bol odložený na pondelok 14. 4. na 17:00, keďže Milan Klobučník sa vrátil z poolovej “Európy” na Cypre až v nedeľu večer. Zápas s Balázsom bol vyrovnaný, no nakoniec sa z výhry 3:2 a postupu do hlavnej časti turnaja radoval Milan. Balázsovi nepomohol k výhre v zápase ani 35 bodový nábeh v 4. framu.

V turnaji ja tak známa 32-ka hráčov, ktorí si zmerajú svoje sily a “snookrovú zručnosť” počas víkendu 3.-4. mája v hlavnom turnaji Majstrovstiev Slovenska. Hneď v prvom kole nás čaká niekoľko zaujímavých zápasov, na ktoré stojí za to prísť sa pozrieť. Minuločný finalista Milan Klobúčnik bude hrať proti stále zlepšujúc-emu sa Borisovi Tetřevovi, zápas aktuálneho majstra Jaroslava Polacha a mladého Lukáša Kováča tiež sľubuje pekný snooker. Zápasy Patrika Sedláka,  Igora Jancury, Pavla Křemena aľebo Mira Šeda rovnako budú určite patriť k útočne ladeným duelom.   

Späť