Majstrovstvá Slovenska v snookri 2014/15 /04.05.2015 14:03

Najdlhší víkend pre snookrových hráčov, fanúšikov, organizátorov, rozhodcov, personál, štatistov, redaktorov a editorov -  plný potápania, nábehov, zvratov, sklamaní a víťazstiev na Slovensku sa skončil. Spolu s ním aj Majstrovstvá Slovenska 2015.

Turnaj sa začal už v piatok ráno, kedy v dvoch kvalifikačných kolách bojovalo 35 hráčov o 16 miest do víkendovej hlavnej časti turnaji. Tam ich čakalo 16 hráčov nasadených podľa aktuálneho celoslovenského rebríčka. Žiaľ, ako sa už počas týždňa šepkalo obhajca minuloročného víťazstva Jakub Koniar sa na týchto majstrovstvách nezúčastnil. Nedovolili mu to klubové povinnosti v Rakúskej lige.

Z prvého kola postúpili Tomáš Krovina, Slavo Jablonický a jediná žena v turnaji – Petra Dalibabová. V 2. kvalifikačnom kole sa hralo už plných 16 zápasov. 15-ročný Martin Kollár nedokázal dotiahnuť dobre rozohraný zápas proti Robovi Pastierovičovi do víťazného konca. Robo srovnal na 2:2 a v „decideru“ si pomohol 30 bodovým nábehom. 11-ročný Martin Oriňák nemal prívetivý žreb, Balázs Köles je skúsený poolista a víťaz 4 snookrových turnajov. Aj tak talentovaný Prešovčan dokázal Balázsovi zobrať frame! Tomáš Parada po úraze na futbale nastúpil so sádrov na ruke, no dokázal si poradiť s domácim Borisom Markotánom. Nádej na postup 15-ročnému Patrikovi Horákovi zo Skalice prekazil Lukáš Kováč. Ďalší junior – Kevin Čižmarovič – nedokázal zužitkovať tréning a skúsený poolista Luboš Pindiak si ustrážil výhru 3:1. Z juniorského duelu Enrik Tenk (11rokov) – Miloš Popovič(16 rokov) vyšiel lepšie druhý menovaný – víťazstvo 3:0 ho posunulo do hlavnej časti turnaja. Lukáš Harsa nedokázal otočiť zápas proti Matúšovi Petráškovi a s turnajom po prehre 2:3 rozlúčil ako hráč. Lukáš ale ďalej pôsobil na turnaji ako rozhodca – a určite sa nebude hnevať keď napíšeme, že „rozhoduje lepšie ako hrá“ J

V sobotu o deviatej ráno tak mohla začať hlavná časť turnaja. 32 hráčov, zápasy hrané na Besto of 5 a „play off“ formát – víťaz postupuje, porazený v turnaji končí. Patrik Sedlák, Martin Faško,  Balázs Köles, Pavol Křemen, Miro Šedo, Luboš Pindiak, Andrej Burdel, Vlado Mikula, Adam Horáček – tí všetci „uniesli ťarchu Majstrovstiev“ a zápasy vyhrali hladko 3:0. Zvyšných 7 zápasov skončilo 3:1 a do „16-ky“ postúpili aj Marián Kepšta, Lukáš Kováč, Peter Varga, Danijel Vranješ, Miro Matovič a Tomáš Krovina. Žiaden zápas neskončil 3:2

V osemfinále už ale nebola núdza o vyrovnané a dramatické zápasy. Pavol Křemen proti Balázsovi otáčal z 0:2, no v rozhodujúcom momente zahral Balázs pekný nábeh 29 a vyhral 3:2. Rovnako Miro Matovič dokázal z 0:2 dotiahnuť na 2:2. V napínavom decideri Adam Horáček vyklepal matchballovú čiernu a nechal Mirovi pozíciu na dohrávku stola. Nezvládnutá nahrávka zo zelenej na hnedú a následne hnedá ponechaná v čeľustiach jamky však znamenala, že Adam oplatil Mirovi prehru z januárového Masters. Marián Kepšta a Andrej Burdel mali rovnako „nevybavené účty“ z posledného ligového play off. Tentoraz sa z víťazstva radoval Marián. Až prekvapivý priebeh mal zápas Tomáša Krovina - Matúš Bučko. Víťaz deviatich turnajov z posledné 3 sezóny sa trápil a podľahol Tomášovi hladko 0:3.

Štvrťfinálové zápasy sa začali v nedeľu ráno. Na stole č. 1 nič nové. Patrik Sedlák porazil celkom jednoznačne Balázsa 3:0. Balázs si miestami mýlil športy, keď sa snažil čipovať bielu do jamky. Snažili sme sa mu dohovoriť, že golf hrávame inokedy, nech s nami ide, nepočúvol a zahral dovedna 25 bodov v troch framoch a biela stále vyskakovala zo stola.

Ďalší zápas Mira Šeda a Mariána Kepštu – 3:0. Nevedno, čo bolo s Mariánom, na takúto hru u neho nie sme zvyknutý, ale bojoval. Rozkukal sa až v treťom frame, čo bohužiaľ nestačilo. Vraj v propozíciach videl, že sa hrá na best of 15, to by sme hrali až doteraz. Pomýlil si stránku snooker.sk s worldsnooker.com. Stáva sa J

Adam Horáček a Tomáš Krovina hrali húževnato. Skúsený Adam dlho odolával novicovi Krovinovi, ktorý s požičaným tágom a svadobnou vestou potápal, safeoval (hral istoty), no nestačilo. Tomáš bol v dueli lepším hráčom – je to skúsený poolista – Adam však zvládol zápas lepšie po taktickej stránke a v pravej chvíli potápal dôležité gule. V kombinácii s jeho povestným šťastím to stačilo na výhru 3:1 a postup medzi štvorku najlepších.

Najzaujímavejší zápas zohrali Lukáš Kováč a Danijel Vranješ. Výsledok 3:2 je zaujímavý, ešte zaujímavejšie však bola čierna v kapse, ktorú mal Danijel nachystanú na podnose v kapse. Dráhu k nej lemoval červený koberec. Danijel však vyklepal. Použil silu, Lukáš dohral 7c a postúpil.

Semifinále tak rozohrali Patrik Sedlák proti Mirovi Šedovi a Adam Horáček s Lukášom Kováčom. Miro vstúpil do zápasu proti favoritovi výborne, 1. frame musel Patrik otáčať a získal ho až v samom závere. Druhý frame bol v znamení nábehov, Patrik 21, Miro 33 a pripísal si ho Miro. Zvyšok zápasu bol taktický boj striedajúci sa s menšími nábehmi. Patrik nakoniec potvrdil rolu favorit a vyhral 3:2.

Druhé semifinále malo hladší priebeh. Adam Horáček bol už na pohľad unavený, veď zápas s Tomášom ho musel stať veľa fyzických aj psychických síl. V prvom frame si Lukáš vybudoval dostatočný náskok, no Adam si dokázal vynútiť jeho faul a dohrávkou 22c tento frame získať. Ďalej v zápase už ale dominoval Lukáš – spresnil hru, čo sa prejavil aj v tom, že v každom z nasledujúcich 3 framov zahral dvadsať bodový nábeh a zvíťazil 3:1.

Vo finále sa tak stretol Lukáš Kováč a Patrik Sedlák. Obidvaja hráči sa poznajú veľmi dobre, na Slovenskom šampionáte do 21 rokov sa stretli 2x a obidva duely dokázal vyhrať Lukáš. Patrik mu tak mal čo oplácať. Nezačal ale veľmi dobre, Lukáš si presnou a rozvážnou hrou vybudoval náskok 2:0. Pred mid-session, ktorá bola plánovaná po 4 framoch, ale dokázal vyrovnať na 2:2. K tomu si pomohol aj 32 a 26 bodovými breakmi. Po 15 minutové prestávke sa hráči vrátili ku stolu. Víťaz potreboval získať 2 z troch nasledujúcich framov. To sa lepšie podarilo Patrikovi a po víťazstve 4:2 tak mohol na hlavu dvihnúť pohár Majstra Slovenska!

Finálový zápas rozhodoval Lukáš Harsa a tejto úlohy sa zhostil na profesionálnej úrovni. Pre rozhodcov známe veci – kde sa pohybovať, odoberať hráčom hrabličky ako aj výborné zvládnuté prenastavovanie pozíc po Faul&Miss.

Z celého turnaja sme vysielali aj online stream. Aj keď nie vždy asi všetko fungovalo ako malo, trúfam si napísať že 1. pokus na výbornú. Možno aj preto malo finále tak malú divácku kulisu. Sledovali ho len rodičia finalistov a pár zanietených hráčov. Na druhú stranu, stream z turnaja si pozrelo dokopy vyše 300 ludí, je asi nový rekord pri sledovanosti slovenského snookru J

Ďakujeme všetkým, organizátorom, rozhodcom, hráčom ako aj divákom, ktorý prišli, poslali povzbudivú správu, likely fotku či statusy na facebooku, sledovali online stream a neposlednej rade sponzorom, bez ktorých by to nešlo. 

Späť