Novoročný príhovor predsedu SBIZ /26.01.2022 19:16

Priatelia,

Vždy až na prelome rokov, keď rozmýšľam čo napíšem do príhovoru,  si uvedomím, že už prešlo 12 mesiacov, a že máme za sebou ďalšiu športovú sezónu. Aj keď, je to predsa len iné, keďže sme už druhý rok nemohli naplno športovať, ….pracovať, žiť a fungovali sme v rôznych režimoch, automatoch, semaforoch, …obmedzaniach…aj u mňa ešte stále žijú spomienky na ten „normálny“ predcovidový svet. Ale to len tak na úvod.

Všetci sme to museli a chceli zvládnuť v nádeji, že sa vrátime do starého fungovania. Bohužiaľ, zatiaľ sa to ešte nevrátilo…V každom prípade, aj napriek situácii, ktorú už nemá zmysel viac popisovať a riešiť, sa našim hráčom podarilo dosiahnuť krásne a výnimočné športové úspechy.

Podarilo sa nám aspoň čiastočne odohrať domáce súťaže, aj keď sa do apríla nehralo, ale aspoň v druhej polovici roka sme odohrali v upravenom režime aj ligy, aj poháre, dokonca aj niektoré majstrovstvá Slovenska. Ak to situácia umožní, neodohraté majstrovstvá mužov za rok 2021 a turnaj MASTERS by sme chceli odohrať začiatkom roka 2022.

Bomba ale vybuchla už v máji, keď sa Jarovi Poláchovi a Jakubovi Koniarovi podarilo na World Cup Of Pool postupne zvíťaziť nad rakúšanmi, čechmi, japoncami a prehrali až v zápase o finále s druhým prekvapením turnaja, britskou dvojicou Darren Appleton – Karl Boyes.

Tretie miesto na neoficiálnych majstrovstvách sveta dvojíc – fenomenálny a historický úspech v nás doznieval asi celý zvyšok roka! Gratulujeme a ďakujeme!

Jakub sa s Jarom potom ešte zúčastnili na World Championships, a Jakub bol aj na World Pool Masters, odohral pekný zápas so Shane Van Boeningom, ale nepodarilo sa im lepšie umiestnenie. Aj tak to bol aj pre nich, aj pre nás fanúšikov výnimočný rok, s výnimočnými zápasmi a výsledkami.

V Galante Ľudo Gubiš otvoril centrum pre rozvoj mládeže – biliardovú herňu s podporou mesta.

V druhej polovici roka sa hrali domáce súťaže, a začali aj medzinárodné turnaje. Na Majstrovstvá Európy Juniorov a žiakov do Slovinska sme nominovali štyroch juniorov – Enrika Tenka, Kristiána Mrvu, Michala Franka a žiaka Márka Szabóa. Napriek snahe sa chlapcom nepodarilo siahnuť na medaile, neoceniteľné skúsenosti zbieral najmä Márk Szabó.

V auguste sme odohrali fantastický FEDERAL CUP, keď sme v zostave Jaroslav Polách, Tomáš Krovina, Jakub Koniar, Zsolt Domján a Lukáš Kováč už druhýkrát po sebe zdolali Čechov najtesnejším rozdielom 11:10. Podarilo sa nám znížit celkové skóre na 4:5. A už sa tešíme na tohtoročný zápas, ktorý bude opäť na Slovensku!

Postupne sa do konca roka stihli odohrať Majstrovstvá Slovenska dvojíc (víťazná dvojica Polách-Koniar), mužov hra č.14/1 a 8 v príjemnom prostredí GALAXIA Bratislava kde v 14/1 uspel Jaroslav Polách a následne v nedeľu Jakub Koniar v hre č.8.

Trenčiansky klub POINT pripravil fantastické 2-dňové Majstrovstvá Seniorov, Žien a Juniorov !!! Ďakujeme. V senioroch dominoval zaslúžene Peter Mikuška, ženskú 9ku vyhrala Andrea Gencová a medzi juniormi prekvapil favoritov Michal Frank. Gratulujeme všetkým majstrom!

Veľké ďakujem patrí prevádzke klubu POINT a Martinovi Tomšovi, za to že napriek situácii aká bola klub žil a hralo sa, okrem spomínaných turnajov sa dohral aj Challenge Tour (víťaz Michal Ďuráči), ženský pohár a liga vozíčkárov! Potešila aj aktivita senického BAR OKO a biliardového klubu PoolStar v Topoľčanoch.

Pred koncom roka sa ešte Zdenko Lisík, Milan Mrva a Peter Mikuška zúčastnili na Majstrovstvách Európy v Taliansku, ale tentokrát im ku spokojnosti chýbalo kúsok športového šťastia, a asi aj výpadok ťažkých zápasov v príprave.

Výkonný výbor vyhodnotil sezónu ako úspešnú, pre neodohraté majstrovstvá nájdeme termín hneď začiatkom nového roku.

V prvom januárovom týždni sa stretneme na výkonnom výbore a pripravíme návrh kalendára 2022 a prerokujeme možné úpravy v systéme súťaží. Z ministerstva prišli priaznivé správy, dotáciu na rok 2022 máme odsúhlasenú vo výške približne ako minulý rok, spracujeme návrh rozpočtu tak, aby sme za dodržania podmienok zmluvy všetky peniaze účelne využili na podporu reprezentácie a mladých hráčov.

Do budúceho roka 2022 Vám všetkým želám hlavne pevné zdravie, udržme si spoločne chuť športovať, stretávať sa, diskutovať a vzájomne sa podporovať.

Urobím všetko čo sa bude dať, aby sme mohli športovať, aby sme odohrali aj keď v upravenom formáte domáce súťaže a určite sa budeme snažiť pracovať na lepšej príprave tých najlepších hráčov, tak, aby sme sa čoraz častejšie presadzovali aj na zahraničných turnajoch. Prajem všetkým úspešný rok 2022 a radosť z biliardu.

Samuel Koniar – predseda o.z.

Späť