Novoročný príhovor predsedu SBIZ /04.01.2023 11:47

Priatelia biliardisti, snookristi, karambolisti, priaznivci a podporovatelia športu…

Rád by som Vám všetkým hneď na úvod môjho príspevku zaželal všetko len to dobré do nového roku 2023, hlavne zdravie, pohodu, pracovné ale aj športové úspechy. Ale hlavne, aby Vás všetkých šport, ktorému sa venujeme, bavil aj naďalej, a aby sme sa aj naďalej vzájomne rešpektovali, podporovali, súťažili a radi sa stretávali.

V práve ukončenom roku sa postupne náš súkromný, profesijný a aj športový čas dostával pomaličky do „pred covidových“ parametrov, bol prekvapujúco bohatý aj na úspechy, čo je dobrý predpoklad, že aj rok nadchádzajúci – rok 2023, bude športovo bohatý, na turnaje, výkony, zážitky, aktivity. V trochu pozmenenej zostave vo výkonnom výbore sa budeme snažiť, aby sme Vám základný servis ponúkli na dobrej úrovni, aby sme samozrejme podporili čo najviac tých najlepších, ale zároveň skúsili spoločne s Vami pritiahnuť aj mladých hráčov.

Len v skratke – čo sa udialo v roku 2022

-vo FEDERAL CUPe sme v Trenčíne neuspeli, vyhrali tentokrát Česi

-Jaro Polách nás reprezentoval na NORDIC CUPe v Poľsku, ako člen výberu hráčov EEBC

-hráči ŠBK Komárno sa zúčastnili na EEBC Championships a Best of the East v Bulharsku

-v Trenčíne bol ďalší úspešný 15.ročník Roman Havier Memoriálu

-na EPBF / Dynamic Billard European Pool Championships 2022 v Lašku v Slovinsku získal Jakub Koniar bronzovú medailu!!!

– na EPBF / Dynamic Billard European Championships Youth 2022 v Petrichi v Bulharsku naši mladí chlapci získali 3 bronzové medaile !!!, čo je historický úspech slovenského biliardu, s výborným vedením trenéra Jara Polácha.

Kristián Mrva v hre č. 10 a 14/1 a v družstvách U19Kristián Mrva, Michal Frank a super talent Márk Szabó

-koncom roka sa naši seniori zúčastnili na ME seniorov

Športovú sezónu sme uzavreli odohratím Majstrovstiev Slovenska a turnajom MASTERS, ten vyhral Jakub Koniar.

Najlepším hráčom v rebríčku z bodovania domácich turnajov sa stal Jaroslav Polách, víťazom extraligy opäť družstvo ŠBK Komárno.

GRATULEJEME všetkým úspešným športovcom a ĎAKUJEME za vzornú reprezentáciu !!!

Pred pád dňami som si dával dohromady termíny-turnaje na rok 2023, a už teraz mám z toho trochu aj strach, medzinárodný kalendár za zaplnil, v Európe začali pribúdať okrem nám blízkych turnajov EEBC (Best of the East, Championschips), EPBF (Eurotour a ME) aj veľké „OPEN“ turnaje Ljubljana, Tallin, Salzburg, Amsterdam, Pardubice, a ďalšie, a čoraz viac sa angažuje aj PREDATOR resp. MATCHROOM, ktorý v spolupráci s World Pool Association (WPA) rozšírili ponuku pre hráčov o ďalšie a ďalšie príležitosti hrať……..a vyhrať…a každý publikuje svoj kalendár, svoje termíny…

Spolupráca športových autorít je aktuálne na medzinárodnej úrovni rozpačitá, v januári bude ku tomuto vo Frankfurte meeting prezidentov všetkých európskych biliardových federácií…tak uvidíme, cieľom bude dosiahnuť aspoň nejakú dohodu – o rešpektovaní termínov, jednotnom kalendári podujatí a dodržiavaní rovnakých pravidiel súťaží. Ak ku dohode nepríde, hráči a národné zväzy budú nútené vyberať súťaže, na ktorý sa budú zúčastňovať, keďže v nabitom kalendári bude určite viac kolízií.

V roku 2023 oslávime spoločne 30 rokov existencie SBIZ !!! a zároveň nás v  roku 2023 čaká poriadne bohatý športový program, stači si pozrieť kalendár súťaží SBIZ, do ktorého sme povkladali aj dôležité medzinárodné turnaje.

Popri domácich turnajoch SLOVENSKÝ POHÁR, MSR,  sme sa snažili nechať priestor aj pre klubové turnaje, regionálne súťaže, tak, aby každý mohol hrať to, čo ho baví a kde sa chce posúvať. Už teraz sa tešíme hlavne na :

World Pool Championships hra č.9 KIELCE – čakáme či dostaneme aspoň jedno miesto!

World Pool Championships hra č.10 LAS VEGAS – Jakub Koniar dostal nomináciu od EPBF!

EEBC YOUTH CUP v Senici – poprvýkrát „veľký“ turnaj v Senici

EEBC TEAM CUP pred turnajom BEST OF THE EAST, kde by sme chceli pozvať európsky hráčsku špičku

ROMAN HAVIER MEMORIÁL – seniorský turnaj s 12ročnou tradíciou

Federal Cup 2023 – bude v Česku

Majstrovstvá Európy (EPBF) mužov vo Fínsku

EEBC AFRI-EAST EUROPE CUP – kde je nominovaný Jakub Koniar

STABEDO Pardubice OPEN

…a to je len prvý polrok!!!

Do začiatku súťaží spracujeme na výkonnom výbore podrobné kritériá pre použitie financí z dotácie, pre rok 2023 nám trošku ubrali, takže pravidlá nastavíme opatrnejšie, ale hlavne v súlade s podmienkami so Zmluvy o dotácii.

V roku 2023 sme mali aj finančnú kontrolu z ministerstva, administratívnu, na niektoré doklady, prebehla bez problémov a všetko je v poriadku. Pokúsime sa rozdeliť peniaze spravodlivo aj v roku 2023, aj pre najlepších, aj pre mladých hráčov.

Pre kluby – bohužiaľ – na priamu pomoc nemáme nateraz ani zdroje, ani možnosti. Ale turnaje-sústredenia-školenia, tie určite podporíme. Budeme sa snažiť, aby sme aj snooker zachránili pred úplným zánikom.

Športový a teamový duch musí byť v prvom rade prítomný v kluboch, herniach,….a postupne prídu aj úspechy hráčov na „veľkých“  turnajoch. Veľké poďakovanie za výdrž patrí vedúcim, majiteľom klubov, herní, aj všetkým členom výkonného výboru, za všetku prácu, ktorú robia pre biliard, snooker.

Ťažké je napísať krátky príspevok, keď žijeme v rýchlom a aktívnom období, je to dobré a dúfam, že nám táto energia vydrží. Po úspechoch z predchádzajúcich rokov máme ambície pokračovať a prezentovať sa dobrou hrou, všetkým želám pevný strk, aj trošku šťastia, aj veľa trpezlivosti, disciplíny a rešpektu, stretneme sa na turnajoch, športu zdar.

Samuel Koniar

Späť