Paľo Křemen opäť víťazne /14.01.2014 09:31

Počas uplynulého víkendu 11.-12. januára zorganizoval prešovský Freeball Snooker Club v poradí druhý turnaj série Lineas Snooker Cup 2013/14. Turnaj prilákal k stolom celkovo 20 hráčov, ktorí boli podľa aktuálneho slovenského rankingu rozdelení v piatich základných skupinách po štyroch hráčov.

Okrem domácich Mira a Maťa HrubčaPaľa KřemenaMarcelov Rešovského a RusňákaIva Humeníka a mladých snookrových nádejí Miška Franka a Maťka Oriňáka, si cestu do Prešova našla aj dvojica z bratislavského Elite Snooker Clubu Peter Varga a Jozef RichterMartin Faško a Tomáš Parada z Rožňavy, či osmička košičanov v zložení Fero DolgošMiloš FaraPeter GregušIvo GrobauerMajo KepštaIvan Karola, Lukáš Lipták a Damir Vrljičák.

Kvôli kapacite prešovskej herne sa skupina D predohrávala už v piatok večer. V nej dominoval Majo Kepšta a s prehľadom postúpil bez straty framu po troch víťazstvách do štvrťfinále. Nasadená jednotka turnaja Paľo Křemen bola v súboji o prvé miesto v skupine A proti Maťovi Hrubčovi jednu guľu od prehry v zápase, no nakoniec výhrou a troma víťazstvami v skupine postúpil do štvrťfinále. Miloš Fara ako druhý nasadený zvládol svoju skupinu B najlepšie a stratou len jediného framu postupoval do play off z prvého miesta aj on. V poobedňajších skupinách sa najviac darilo Mirovi Hrubčovi v skupine E a Damirovi Vrljičákovi v skupine C, ktorí ako víťazi taktiež postupovali do nedeľňajších vyraďovacích bojov. To bola pätica víťazov, ku ktorým sa ešte do play-off z troch najlepších druhých miest podľa bodov a nábehu pridali Maťo Hrubčo, Fero Dolgoš a Marcel Rusňák.

Nedeľňajšie štvrťfinálové dvojice boli teda nasledovné:

František Dolgoš - Damir Vrljičák | Marián Kepšta - Matej Hrubčo | Pavol Křemen – Marcel Rusňák | Miloš Fara – Miroslav Hrubčo

Od 10:00 sa hralo na best of 5. Na oboch stoloch sme boli svedkami jednoznačných výsledkov. Zhodne 3:0 zdolal svojho súpera Damir Vrljičák ako aj Majo Kepšta. V košickom derby zvíťazil Damir nad Ferom Dolgošom a na vedľajšom stole porazil Majo Maťa Hrubča. Od 12:00 boli na programe druhé štvrťfinálové dvojice. Na prvom stole sa stretli dvaja domáci hráči a častí tréningoví partneri Paľo Křemen s Marcelom Rusňákom. Marcel nepredal svoju kožu lacno a počas celého zápasu sústredenou hrou robil Paľovi problémy. Nakoniec však Paľo po výhre 3:1 postúpil ďalej. Poslednú miestenku do semifinále získal Miro Hrubčo vďaka výsledku 3:1 nad Milošom Farom, keď Miloš za stavu 2:1 zo zápasu odstúpil.

Semifinále hrané od 14:00 na best of 5 priniesli absolútne vyrovnaný snooker. Oba sa rozhodli až v záverečnom piatom frejme. V prvom semifinále medzi Paľom Křemenom a Majom Kepštom sa veru bolo na čo pozerať, kde jeden krásny nábeh striedal druhý. Hráči si pripisovali jednotlivé frejmy na striedačku a za zmienku stojí ten druhý, v ktorom zahral Paľo najvyšší nábeh turnaja v hodnote 47 bodov, no ani to mu nestačilo, keďže frejm napokom vďaka Majovej húžehnatej hre stratil. Čo nevyšlo v druhom podarilo sa Paľovi v tom rozhodujúcom piatom. Hneď v úvode zahral 44 bodový nábeh, na ktorý už Majo nedokázal zareagovať. Vo skvelom zápase, možno predčasnom finále, teda zdolal Paľo Křemen Maja Kepštu 3:2. Druhý semifinálový zápas priniesol takisto vyrovnaný duel a obaja hráči, Damir Vrljičák ako aj Miro Hrubčo sa predviedli krásnymi potopeniami a vydarenými snookrami. Bola to dráma ako hrom do poslednej gule. V rozhodujúcom piatom frame prehrával Miro pred koncom o 18 bodov, no dočistením modrej, ružovej a čiernej zrovnal stav a rozhodnúť teda musela prenastavená čierna. Aj Miro aj Damir mali možnosti na potopenie, no pár krát sa pri stole vystriedali. Štastnejší bol napokon Damir, ktorý sa po výsledku 3:2 stal druhým finalistom.

Finalisti boli teda známi. Paľo Křemen vs. Damir Vrljičák, hralo sa na best of 7 od 17:00. Začiatok bol z obidvoch strán trošku nervózny. Damir mal v prvom frejme o niečo naviac a na konci už Paľo potreboval snooker. Ten sa mu však po niekoľkých pokusoch podarilo zahrať, Damir spravil faul potopením bielej gule, Paľo dočistil potrebnú ružovú a čiernu a otočil frejm vo svoj prospech. Druhý frejm bol jasne v réžii Paľa, keď v závere zahral peknú 36-tku a bolo 2:0. Tretí frame finále sa hráči dosť naťahovali, nepadlo veľa farebných, skôr to bolo také rozhárané a čakalo sa, kto spraví chybu. Frejm si na svoje konto napokon opäť pripísal Paľo a bolo 3:0. Damir potom zhodnotil svoje možnosti a do štvrtého frejmu nenastúpil. Bol teda pripísaný Paľovi Křemenovi, ktorý sa tak po výsledku 4:0 opäť radoval z víťazstva na domácom turnaji. Srdečne gratulujeme a všetkým zúčastnením hráčom aj divákom ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšie pokračovania pri tejto fantastickej hre.

zdroj: freeball.sk

Späť