Hodnotenie sezóny 2012/13 /14.09.2013 19:32

Dámy a páni snookristi,

skôr ako sa budeme zaoberať sezónou 2013-14, radi by sme zrekapitulovali dôležité udalosti tej minulej, rovnako aj úspechy a neúspechy, na ktorých sme sa podieľali.

Stránky snooker.sk

Za menej ako rok sme pripravili a vypracovali základnú platformu pre organizáciu športového snookru po celom Slovensku. Systém nie len pre správu turnajov používa bratislavský Elite Snooker & Billiard Club, Snooker Klub Košice a Freeball Snooker Club Prešov. Splnili sme tým pôvodnú víziu stránok snooker.sk a do dalšej sezóny plánujeme stránky vylepšovať ku spokojnosti všetkých, nie len snookristov. Poďakovanie patrí aj Andrejovi Schwarczovi, ktorý nám na tento účel nezištne poskytol tú najlepšiu doménu - snooker.sk.

Delphia Snooker Liga

DSL pripravovali zástupci Elite Snooker & Billiard Clubu a ŠK Snookersport. Po náhlom odchode ŠK Snookersport bola liga spustená pod vedením Elite Snooker & Billiard Clubu a tímu snoooker.sk. Celoslovenský turnaj, v ktorom hralo 57 hráčov o dotácie 1300,- od hlavného sponzora sútaže, spoločnosti Delphia Invest, s.r.o.. Liga bola rozdelená do 2 častí. odohralo sa v nej takmer 500 súťažných zápasov. Víťazom oboch častí sa stal Danijel Vranješ a spolu s trofejami a bodmi do rebríčka si odniesol aj finančné prémie vo výške 350,-€.

Snooker kepm s Nicom Barrowom

Peter Kopecký z bratislavského Elite Snooker & Billiard Clubu zorganizoval 1. snooker kemp. Svetovo uznávaný tréner - Nic Barrow - sa tak mohol počas víkendu venovať 12-tim snookristom, ktorí pod jeho vedením mohli zlepšovať svoju hru.

Ranking

Po dohode medzi klubmi sme pripravili jednoduchý rankingový systém, ktorý mal hráčov motivovať chodiť na turnaje a získavať tak body do celoslovenského snookrového rebríčka. Na základe tohto rebríčka boli hráči nasadení na Majstrovstvá Slovenska a takisto na posledný turnaj sezóny - pozvánkový MASTERS. V minulej sezóne sa po celom Slovensku odohralo 22 rankingových turnajov, pričom sa každému z hráčov rátalo do celkového poradia 8 najlepších výsledkov. Na základe týchto parametrov sa najlepším hráčom minulej sezóny stal Danijel Vranješ!

Majstrovstvá Evrópy hráčov do 21 rokov

Na turnaji hranom v srbskom meste Bor, reprezentovali Slovensko Jakub Koniar a Balázs Köles. Jakubovi sa podarilo splnit svoj cieľ, keď postúpil zo základných skupín do predkola hlavnej časti. Súboj o postup medzi 32 najlepších však prehral  a skončil na delenom 33.mieste. Tento “výlet” organizoval a náklady hradil, Jakubov otec Samuel Koniar, prezident SBiZ. Ten vďaka osobnej investícii získal okrem skúseností s organizáciou vrcholného podujatia aj kontakty v európskych snookrových štrukturách.

Majstrovstvá Slovenska

V spolupráci s Slovenským biliardový zväzom a Elite Snooker & Billiard Clubom sme pripravili najprestížnejší turnaj slovenskej snookrovej scény a to nie len z hľadiska dotácie turnaja. Prvý krát na Slovensku mala hlavná časť turnaja stolových rozhodcov a hráči sa tak mohli sústrediť len na svoju hru a bojovať o dotáciu 3000 €. Majstrom Slovenska sa stal Jaroslav Polách, ktorý v priebehu 3 dní nenašiel premožiteľa a odniesol si najcennejšiu trofej a prémiu 1000. Druhý finalista - Milan Klobúčnik, odchádzal z turnaja s prémiou 500.

MASTERS

Turnaj MASTERS nie je pre snookrových fanúšikov žiadna novinka. Každý rok hrá 16 aktuálne najlepších hráčov rebríčka turnaj, kde dostať pozvánku je česť pre každého profesionála. Podobný turnaj už niekoľko rokov organizoval prešovský Freeball Snooker Club ako vyvrcholenie série Lineas Snooker Cup. V uplynulej sezóne sme prvý krát zorganizovali celoslovenský MASTERS, ktorého sa zúčastnilo 12 bratislavských hráčov a 4 snookristi z východu Slovenska. Hráči hrali o meno na trofeji a prémiu 600€. Turnaj vyhral Jaroslav Polách a tak v jeho prípade platí, že je v sezóne 2012/2013 neporazený. Na turnaj MASTERS sme pripravili nový online scoring system s dvoma offline televíznymi stolmi, vďaka ktorému si teraz môžete na našom novom youtube kanále pozriet prvé oficiálne záznamy zo snookrového turnaja.

Akuratny Snooker Poprad

v Poprade sa našiel nový nadšenec snookru, ktorý otvoril svoj klub s 1 profesionálnym stolom. Držíme Marošovi palce, nech sa podarí vybudovať aj v Poprade členskú základňu tomuto krásnemu športu.

Slovenský biliardový zväz

Pred časom začalo rokovanie o oficiálnej integrácii snookru do SBiZ. Zväz v minulosti snookrové dianie na Slovensku vôbec neriešil no zmena, ktorá nastala v jeho vedení ku koncu roka 2012 opäť túto možnosť otvorila. Zastrešiť športový snooker pod štátom akceptovanú organizáciu, ktorá na Slovensku pôsobí takmer 20 rokov a reprezentuje Slovensko na medzinárodnej scéne billiardových športov sa stalo naším cieľom. Bohužial, SBiZ aj zástupci snookru mali plné ruky práce s organizáciu vlastných podujatí a tak sa z pôvodných plánov udial len jeden krok. Bola to registrácia hráčov ako členov SBiZ. Vďaka nesprávnej komunikácii a nesprávne podávaným informáciám medzi hráčmi sa členmi stalo len 23 hráčov. Dokopy s turnajom MSR, na ktorom nečlenovia SBiZ platili turnajový poplatok 10 €, sa na členských poplatkoch vyzbieralo 660 €. Tieto peniaze sa zo SBiZ vrátili snookru späť v podobe trofejí na MSR v hodnote 60 €, sumou 200 € boli vyrobené tričká s logom snooker.sk pre hráčov na turnaji MASTERS a zvyšných 400 € šlo na prize money MSR a MASTERS. Teda členské registračné poplatky sa bez zbytku vrátili späť do snookru.

Juniori

V minulej sezóne sa objavili aj tri juniorské nádeje - Patrik Sedlák z Trenčína, Tomáš Parada z Rožnavy a bratislavčan Kevin Čižmarovič. Chlapci začali zbierať prvé skúsenosti na lokálnych turnajoch, predpokladáme, že pod vedením svojich trénerov už čoskoro zaznamenajú aj prvé úspechy.

Späť