Predstavenie sezóny 2013/14 /15.09.2013 16:39

Začíname na konci septembra

Snookrová sezóna 2013/14 sa začne súčasne hranými turnajmi v bratislavskom Elite Snooker & Billiard Clube a prešovskom Freeball Snooker Clube, turnaje nesú spoločný názov Big Bang 2013. Každý hráč tak bude mať možnosť uplatniť prázdninový tréning a zabojovať o prvé body do celoslovenského rankingu. Pri tej príležitosti by sme vás radi informovali o zmenách a plánoch, ktoré túto sezónu pripravujeme.

Snookrová komisia

Z organizačných dôvodov vznikla Snookrová komisia (ďalej len SK) v zložení Adam Horáček, Peter Kopecký, Miroslav Hrubčo, Miloš Fara a Peter Longauer, členovia sa po vymenovaní zriekli nároku na odmenu. Za členov komisie boli vybraní ľudia, ktorí počas posledného obdobia aktívne budovali od nuly športový snooker po celom Slovensku a nezištne investovali čas, energiu a v neposlednom rade peniaze. V komisii majú zastúpenie 3 najväčšie slovenské kluby, Peter Longauer zastupuje budujúcu sa rozhodcovskú skupinu a Adam Horáček ako predseda komisie zastupuje Slovenský biliardový zväz.

Cieľom SK je pokračovať v práci, ktorú sme začali v uplynulej sezóne, podporovať rozvoj snookru po celom Slovensku, integrovať ho do Slovenského billiardového zväzu a rozhodovanie o dôležitých veciach vrámci celoslovenského snookrového diania. SK by tiež mala pripraviť podklady k riadnym voľbám členov komisie do sezóny 2014/15.

Po príprave, schválení a predstavení oficiálneho snookrového kalendára sú pred komisiou ďalšie dôležité rozhodnutia sezóny, a to využitie členských príspevkov, zabezpečenie technologickej výbavy domény snooker.sk a jej financovanie.  

Turnajový kalendár

Turnajový kalendár na sezónu 2013/14 je k dispozícii na stránkach snooker.sk. Na základe dohody členov SK boli termíny turnajov vypísané na začiatku sezóny. Každý hráč tak má možnosť upraviť si vlastný kalendár tak, aby sa mohol zúčastniť snookrových podujatí podľa vlastného uváženia. Pri každom turnaji budú uvedené informácie týkajúce sa turnaja, jeho vzťahu k rebríčku a prípadný bodový či finančný zisk z turnaja.

Pripravujeme turnaje BigBang - tak, ako sa pre nás všetko začalo “Veľkým treskom” rovnako aj sezóna 2013/14 začne súčasne v Bratislave a Prešove už 28.septembra. Ďalej budeme oficiálne organizovať slovenskú ligovú sútaž, série Elite Snooker Tour a Lineas Snooker Cup, bratislavský Letný pohár, košickú sériu Summer Tour a niekolko menších turnajov. Celkovo je plánovaných na túto sezónu 25 turnajov. Samozrejme, kluby majú aj naďalej možnosť organizovať klubové turnaje podľa potrieb vlastných členov, o zaradení ďalších turnajov do celoslovenského rankingu však musí rozhodnúť SK.

Väčšina turnajov sa bude hrať formátom Skupiny a Playoff, postupne sa tak bude upúštať od formátu dvojitého KO, ktorý je známy z pooloých turnajov. Formát skupín a vyraďovacej časti umožní hráčom zahrať si viac zápasov a súčasne organizátorom lepšie naplánovať termíny zápasov.

Sezóna je rozdelená dvomi najvýznamnejšími turnajmi - Majstrovstvá Slovenska na začiatku mája a MASTERS na konci septembra. Na Majstrovstvá Slovenska bude nasadených 16 najlepších hráčov podla rankingu po turnaji EST T3. Pozvánku na MASTERS dostane 16 najlepších hráčov po odohraní posledného rankingového turnaja Letného pohára T3.

Ligové súťaže

Ligové turnaje sa budú hrať podobným spôsobom ako v minulej sezóne, tj. skupinová časť a finálový víkend. Skupinová časť sa bude hrať ako je zvykom v oblastných herniach. Pred začiatkom každého zo štyroch ligových turnajov bude uvedené, kde sa bude hrať finálový víkend, do ktorého postúpi 16 alebo 24 hráčov. Počet hráčov postupujúcich do vyraďovacej časti bude záležať od počtu prihlásených do daného turnaja. Podľa toho budú hráči rozdelení do 4 skupín po 4 hráčoch v prípade 16-tich postupujúcich, alebo 8 skupín po troch hráčov v prípade 24-roch postupujúcich. V sobotu budú hrať o 8 postupových miest do playoff hraného v nedeľu.

Veríme zároveň, že do ligovej súťaže vstúpi aj novovzniknutý Akuratny klub z Popradu.

Hráči registrovaní v SBiZ hrajú skupinové časti ligových turnajov zadarmo (tzn. bez ligového poplatku). Hráč, ktorý nie je členom SBiZ a chce hrať ligovú súťaž si musí pred začiatkom každého turnaja na ktorý sa prihlási zaplatiť “turnajovú licenciu” vo výške 10 EUR.

Kompletné propozície ligy budú k dispozícii v priebehu niekoľkých dní.

Ranking

Systém rankingu v sezóne 2013/14 bude podobný ako v tej minulej. Rozdielom bude bodovanie turnajov, ktoré sa nebude odvíjať od počtu hráčov. Tento systém mal zamedziť zisku bodov z turnajov, ktoré by organizovali malé skupiny hráčov. Toto sa však v minulej sezóne nedialo a navyše o zaradení turnaja medzi rankingové musí rozhodnúť SK, preto je možné aj na základe minulej sezóny jednotlivým turnajom prideliť fixnú bodovú hodnotu. Tým budú mať všetci hráči rovnakú možnosť bojovať o popredné umiestnenie v rebríčku, ktoré zaisťuje nasadenie na významné turnaje. Oproti minulej sezóne bude do celkového počtu zarátaných 10 najlepších výsledkov hráča. Každý hráč si do novej sezóny prenesie 1/4 bodov nazbieraných v sezóne 2012/13.

V tabuľke nižšie je uvedený fixný bodový zisk pre víťazov jednotlivých turnajov. Každá ďalšia pozícia bude podľla vzoru WPBSA krátená koeficientom 0.8. Od tejto zmeny čakáme dramatizáciu v boji o najvyššie priečky rebríčka.

TurnajPočet bodov pre víťaza
Majstrovstvá Slovenska8000 b.
Ligové turnaje5000 b.
Elite Snooker Tour, Lineas Snooker Cup3500 b.
Ostatné turnaje2000 b.

Na koniec pred začiatkom...

...mene Slovenského Biliardového Zväzu a snookrovej komisie prajeme krásny snooker, chuť do tréningu a stabilné výkony všetkým hráčom aj fanúšikom.

Späť