SVK-CZE MASTERS 2016 /17.10.2016 18:00

Do Bratislavy sa zišlo 32 hráčov z Čiech a Slovenska. Na pilotnom ročníku SVK-CZE MASTERS sa pozvaní hráči stretli o závratnú čiastku 3.000€ a titul Majster Česko-slovenska.

V ELITE SNOOKER CLUB BRATISLAVA  sa odohral jeden z najkrajších snookerových turnajov v Československu. Turnaj hraný formátom skupín s následným play-off, všetky zápasy hrané na najlepšieho z piatich framov, u každého zápasu rozhodca a celková dotácia 9.000€ !

V Bratislave sa už vo štvrtok rozbehla kvalifikácia o štyri postupové miesta do víkendového kola. Z tej postúpili Martin Oriňák, Martin Kollár, Andrej Burdel a Boris Tetřev. Smutný mohol byť trochu Lukáš Kováč, ktorý aj napriek krásnej hre a nábehu 33 nepostúpil na základe +/- framov.

V hlavnej časti turnaja boli 16 hráčov nasadených do ôsmich skupín. 8 najlepších Slovákov proti 8 najlepším Čechom. Ďalšie miesta v skupinách doplnil náhodný žreb tak, že v každej skupine boli vždy dvaja Česi a dvaja Slováci.

Zo skupín postupovali favoriti. Poradím v A skupine zamiešal Jakub Rendla. Dokázal poraziť Aleše Herouta, obhajcu titulu z minulého roka, a zaistil si tak postup z 1. miesta. Aleš postupoval ako dvojka. B skupinu s prehľadom vyhral Heath Williams, ktorý nepripustil žiadne prekvapenie ako vlani, kedy sa mu po zlom štartu do turnaja nepodarilo postúpiť zo skupiny. Skupina E bola pod taktovkou Dana Milého z Čiech.  Druhé postupové miesto získal na radosť všetkých snookrových priaznivcov Martin Oriňák. Skupina mimoriadne vyrovnaná však nepriala k postupu Milošovi Popovičovi a Honzíkovi Matejíčkovi. V tejto skupine však bolo mimoriadne veľa talentu, chuti, ale hlavne viditeľného pokroku. Ďalšie vyrovnané zápasy o postup zohrali v skupine F aktuálna dvojka Matúš Bučko a Andrej Burdel. Andrej aj vďaka svojej bojovnosti zápas vyhral dostal sa do play-off. V skupine G sa opäť ukázalo, že tvrdý tréning sa vypláca. Druhé postupové miesto si zaistil ďalší juniorský telent Martin Forman z Brna. Skupina H mala favorita v podobe Danijela Vranješa, ktorý úlohu potvrdil a postúpil z prvého miesta. Druhým skončil miláčik publika, tréner a komentátor snookeru Tomáš Kejla.

Po skupinách opäť prebehol žreb. Žrebovali sa dvojice play-off. V prvom kole tak hrali víťazi skupín proti hráčom z druhých miest. Play-off sa rozohralo už v sobotu večer. Krásny zápas odohrali Aleš Herout a Heath Williams. Dvaja špičkoví hráči sa vďaka zaváhaniu Aleša v skupinách a žrebu stretli hneď v osemfinále. Tento zápas nemal favorita a nakoniec sa z víťazstva radoval Aleš. Zvyšné zápasy skončili podľa predpokladov a postupovali favoriti.

Vo štvrťfinále tak malo Česko 6 zástupcov. Slovenské farby hájili Danijel Vranješ a Jakub Koniar. Obidvaja ale svoje zápasy prehrali, Danijel s neskorším finalistom a Jakub s neskorším víťazom turnaja. Vo štvrťfinále sa stretli aj dvaja juniori a budúce hviezdy českého snookru – Aleš Herout a Jirka Kubiš. Títo dvaja hráči sa v play-off stretli aj minulý rok, kedy postupoval Aleš. Tentoraz Jirka zápas zvládol lepšie a postaral sa tak o vyradenie obhajcu titulu. Jednoznačnými zápasmi v semifinále si miestenku do finále vybojovali Lukáš Křenek a Dan Milý.

Finále môže vyzerať výsledkovo jednoznačne, no nebolo tomu tak. Dan mohol v prvých dvoch framoch vyhrať už na ružovej, rozhodujúcu guľu však nepotopil a oba framy vyhral Lukáš. Tretí a štvrtý frame boli už jednoznačne v réžií Lukáša a po výsledku 4:0 si z Bratislavy odnáša titul Majstra SK/CZ Masters 2016, šek putovný pohár, pohár pre víťaza a 3000€.

Mimoriadne nás tento rok potešil Martin Oriňák, ktorý vo svojich 11-tich rokoch prešiel kvalifikáciou, skupinovou fázou a vypadol až v 16-tke s aktuálnou Slovenskou jednotkou Danijelom. Jeho nebojácna hra oplýva čistotou, je pozorný, potápa, vie zahrať dobré istoty a žiaden zápas pre neho nie je dopredu stratený. Rovnako Jirku Kubiša zastihol tento turnaj v oslnivej forme. Momentálne zo študijných dôvodov trénuje sám, na jeho hre to ale poznať nebolo. Ako jeden z troch hráčov zahral nábeh 50+ a zaslúžene sa dostal až do semifinále. Danovi Kouhoutovi zasa prospela asi polročná pauza od snookru a na turnaji dokázal zahrať hneď da 50+ breaky. Najvyšší nábeh turnaja ale zahral Dan Milý. Nábeh, za ktorý by sa nehanbili ani profesionálni hráči, skončil na hodnote 90 bodov a poslednej ťažkej červenej na stred, ktorú bohužiaľ Dan už nedal, k magické hranici sto bodov tak chýbalo potopiť len 4 gule.

Základná a hlavná myšlienka turnaja je meranie síl na úrovni amatérov medzi Slovákmi a Čechmi, pomôcť aj finančne v rozvoji snookrového talentu. V tomto momente musíme spomenúť Petra Košča, ktorý stojí za zrodom tejto myšlienky a snaží sa aj prostredníctvom tohto turnaja podporiť snookrovú obec na Slovensku a v Čechách, začo mu patrí obrovské vďaka!

Ako už je zvykom, pri každom zápase je prítomný rozhodca. Tento rok to boli Eva Poskočilová, Karel Salavec, Vladimír Najda, Peter Longauer, Lenka Skočková, Jan Chvátal, Martin Faško, Jozef Richter a Lukáš Harsa. Nachodili mnoho kilometrov s minimálnym odpočinkom. Ich pohyb pri stole takmer nebolo vidieť, bol nerušený a profesionálny tak, ako má byť a boli pritom všade. Všetko videli, všetko hlásili, skrátka boli takou eminenciou v pozadí nábehov a zápasov. Klobúk dole. Popri vynikajúcich hráčoch si redakcia všimla aj nádejných rozhodcov, ktorých opäť budeme sledovať dlhodobejšie a dôslednejšie.

Organizátori už  pracujú na ďalšom ročníku na budúci rok. Toto porovnanie hráčov prináša svoje ovocie a v nedeľu večer nebol nik, kto by si nepochvaloval toto zápolenie.

Prajeme všetkým úspešnú sezónu, krásne nábehy, zlepšenie hry a „Dovidenia“ pri ďalšom ročníku medzinárodného turnja MASTERS 2017!

Späť